Brnabić: Jasna politika SAD, volela bih da i EU bude jasnija – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Srbija » Brnabić: Jasna politika SAD, volela bih da i EU bude jasnija

Brnabić: Jasna politika SAD, volela bih da i EU bude jasnija

Ana Brnabić je zahvalila SAD i Trampovoj administraciji, jer, kako kaže, zaista dosledno sprovode ono što kažu.

„To je potpuno transaparennta i predvidiva politika i zahvaljujem im na tome“, rekla je Brnabićeva odgovarajući na pitanja novinara nakonpolaganja kamena temeljca za izgradnju stanova za pripadnike snaga bezbednosti u Beogradu.

Istakla je da je važno da se pošalje takav jasan signal, ne samo za Srbiju, već i za sve građane na teritoriji Kosova i Metohije.

Premijerka je rekla da bi volela da i EU konačno jasnije kaže koja je politika prema taksama Prištine, koje se tolerišu već više od godinu dana, a koje predstavljaju jasno kršenje i Cefte i SSP-a.

„Čini mi se da će ovakva jasna politika prevenirati sve ostale poteze koji mogu dodatno da podrivaju regionalnu stabilnost i saradnju. Velika zahvalnost (SAD) i konačno jedna jasna politika“, rekla je Brnabićeva.

Ponašamo se odgovorno, mere su preporuka struke

Govoreći o dodatnim merama koje je Vlada Srbije usvojila u borbi protiv koronavirusa, istakla je da se država ponaša odgovorno, sluša epidemiologe, i usvaja i implementira ono što predlože oni u konsultacijama sa Svetskom zdravstvenom organizacijom.

Dodala je da je vlada usvojila da se koronavirus proglasi sa zaraznu bolest, a da se privremeno zabrani ulazak u Srbiju stranim državljanima koji dolaze iz ugroženih područja.

Ta područja su Italija, deo Švajcarske, deo Kine, Iran i Južna Koreja.

„Za sve ostalo, mi ćemo nastaviti da slušamo i da se iz sata u sat konsultujemo sa stručnim službama, i u odnosu na preporuke SZO i svih stručnih slžzbi, mi ćemo impelementirati mere i građani će biti obaveštavani o svim merama“, rekla je premijerka odgovarajući na pitanja novinara u Zemunu, gde je počela gradnja jeftinih stanova za pripadnike snaga bezbednosti.

Upitana za pojedine izjave lekara Branislava Nestorovića, poput one da se može ići u šoping u Italiju, Brnabićeva je rekla da takve izjave ne može da komentariše, jer su lekari sami odgovorni za svoje izjave.

Može, kaže, da komentariše šta vlada radi i na osnovu kojih preporuka usvaja dalje mere.

Slušati epidemiologe i ljude iz zdravstvene zaštite

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, na pitanje da li će se ozbiljnije razmatrati otkazivanje nekih masovnih događaja, rekao je da treba poštovati struku i da političari ne treba da donose odluke bazirane na tome šta oni misle o nečemu što se tiče zdravlja ljudi, već treba da slušaju epidemiologe i ljude iz zdravstvene zaštite.

„Kako ljudi iz zdravstva budu rekli, mi ćemo to poštovati, kao i do sada. Ne treba političari da se utrkuju, ni vlasti ni opozicije, da kažu šta je najbolje, to treba da kaže struka“, rekao je Stefanović.

Izvor: rts.rs