Home » Srbija » Brnabić: Ne slažem se, Srbija je slobodna zemlja

Brnabić: Ne slažem se, Srbija je slobodna zemlja

Premijerka Srbije Ana Brnabić se ne slaže sa izveštajem čuvenog Fridom hausa na čijoj listi za 2019 je Srbija pala u kategoriju “delimično slobodna zemlja”.

ana brnabić, brnabicFoto: Mondo/Stefan Stojanović

“Izveštaj Fridom hausa je relevantan za mene ali se ne slažem sa njim. Apsolutno ne mislim i ne osećam da živim u delimično slobodnoj zemlji, već mislim da živim u slobodnijoj zemlji nego pre nekoliko godina”, rekla je ona novinarima.

Premijerka je navela da misli da je slobodna zemlja ona u kojoj Vlada brine o građanima na način na koji to čini Vlada Srbije i dodala da svim građanima stoji na usluzi.

“Mislim da je to pravi način da se pokaže sloboda i tolerancija”, rekla je Brnabić. ;

Ona je rekla da izveštaj Fridom hausa nije dovoljno objektivan i da ima percepciju sa kojom se ona ne slaže.

Premijerka je kazala da izveštaj nije videla u celosti ali da će se time detaljno baviti kako bi videla šta može da se unapredi u zemlji i da Vlada bude još više na usluzi građanima. ;

Na pitanje zbog čega Vlada Srbije nije reagovala na pretnje televiziji N1, Ana Brnabić je rekla da apsolutno osuđuje sve pretnje i napade, kao i do sada, direktno i nedvosmisleno.

“To što se desilo je nedopustivo i crvena linija koja ne sme da se prelazi”, rekla je premijerka i podsetila da je odmah reagovalo i resorno ministarstvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

“Drago mi je da je onaj ko je uputio pretnje već priveden. To je značajnije od bilo koje verbalne osude. Ali ako je potrebna bilo koja osuda, imate je. Ponoviću – to je nedopustivo”, rekla je ona.

O KOSOVU: SVET DA PREPOZNA KO NIJE KONSTRUKTIVAN

U osvrtu na situaciju u vezi sa Kosovom, premijerka Brnabić rekla je da Priština nastavlja sa jednostranim potezima koji ne doprinose regionalnoj stabilnosti, i da se nada da će svet da prepozna ko je konstruktivan, a ko je suprotno od toga.

Na pitanje novinara o taksama koje je Priština uvela, kao i o nedavno usvojenom Statutu (o “nacionalizaciji”) kombinata Trepča, Brnabić je kazala da Priština radi sve suprotno od onoga što bi doprinelo tome da se Beograd i Priština vrate dijalogu.

Premijerka očekuje da će se to kao bumerang vratiti Prištini, odnosno, građanima i to pre svega, Albancima na Kosovu i Metohiji.

Ako oni računaju da je to jačanje pozicije pred neke buduće pregovore, meni se čini da je upravo suprotno. Ne znam kako će da se oslone na partnerstvo sa zemljama članicama EU oko vizne liberalizacije, ako već dva i po meseca govore ‘ne’ na sve njihove zahteve. Kako da računaju na podršku SAD kada Tramp traži da se suzdrže od jednostranih poteza, a oni donose nove, rekla je Brnabić.

Srbija, s druge strane, kaže, razgovara svakodnevno sa svim partnerima:EU, SAD, Kinom, Rusijom i pazi na svoje interese, vodi jako pažljivu, ozbiljnu i odgovornu politiku.

Izvor: MONDO Vesti