Budžet za lokalne samouprave ove godine 320 miliona dinara – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Budžet za lokalne samouprave ove godine 320 miliona dinara

Budžet za lokalne samouprave ove godine 320 miliona dinara

 

Budžet za lokalne samouprave uvećan je 32 puta u odnosu na prošlu godinu i u ovoj godini iznosi 320 miliona dinara, kaže ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

„To svakako nije dovoljno novca, ali cilj je da se opštinama u Srbiji maksimalno pomogne da prođu kroz proces temeljnih reformi, ali i da se s obzirom na tešku finansijsku situaciju pomogne da završe poslove koji unapređuju uslove za život građana“, rekao je Ružić za „Večernje novosti“.

Opštine će predlagati projekte do 15. marta, naveo je on i dodao da je ovaj vid podrške „skrojen“ upravo po njihovoj meri, odnosno na osnovu informacija koje su dobijene iz čestih razgovora sa predsednicima opština i gradonačelnicima.

Najveći deo novca iz ovog fonda 256 miliona dinara opredeljen je za projekte koji unapređuju kvalitet života i doprinose lokalnom ekonomskom razvoju i zapošljavanju.

„Tu spadaju komunalna infrastruktura, školski, predškolski, kulturni i sportski objekti, kao i zgrade lokalnih institucija, zatim uređenje parkova, pijaca i trgova“, objašnjava on.

Biće podržani i novi projekti, ali i oni koji su već započeti, a nedostaju sredstva za njihov završetak.

Prema njegovim rečima, oko 48 miliona dinara biće usmereno na nabavku neophodnih savremenih tehnologija za uvođenje e-uprave,

Planirano je da se 16 miliona dinara da kao pomoć u organizaciji kulturnih, sportskih, turističkih i drugih manifestacija, zatim za izgradnju adekvatnih prilaza javnim službama i ustanovama osobama sa invaliditetom, zaključio je Ružić.