Home » Srbija » Čeda Jovanović o protestima – postoji rizik…

Čeda Jovanović o protestima – postoji rizik…

Predsednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović o protestima u Srbiji…

protest opozicije, 1 od 5 miliona, opozicijaFoto: Mondo/Goran Sivački

Jovanović kaže da podržava ljude koji protestuju širom Srbije jer kako je rekao, žele više od onoga što je naša stvarnost danas, ali i ocenio da postoji rizik da protesti “u potpunosti prestanu da budu građanski” za šta kako je naveo, odgovornost nose “oni koji šetaju Beogradom i drugim gradovima Srbije već nedeljama”.

Navodeći da je građanska Srbija “uvek bila sinonim za modernu, progresivnu, evropsku Srbiju”, Jovanović je u pisanoj izjavi ocenio da su “ljudi koji šetaju protiv nasilja morali mnogo energičnije da reaguju na nasilje koje je taj protest proizveo kada je napadnut Prajd info-centar tokom jedne od šetnji”.

“Posle toga su aktivisti počeli da dolaze sa LGBT zastavama na proteste, pa su praktično odatle oterani. Setimo se da su ti protesti počeli sa zabranom ljudima da govore na protestima, mislim na Mirjanu Karanović i Duška Vujoševića. Najveća greška koju možete napraviti u borbi za demokratiju je povlađivanje nacionalizmu, tu se završava priča o demokratiji”, naveo je Jovanović a preneo LDP.

On je dodao da podržava pojedince “koji svojom energijom žele da osvoje više slobode u ovom društvu” ali i dodao da ima “osećaj sramote kada vođama opozicije danas zovemo Đilasa, Jeremića, Stamatovića, Dveri, Pokret Otadžbina”.

“Ne možete od mene očekivati da se u bilo čemu složim sa Stamatovićem koji dovodi ruske paravojne formacije da obučavaju decu da rukuju oružjem. Svako od njih se sa Vučićem razišao kada nije uspeo da ostvari svoj lični interes – nekome je uskraćena podrška za predsedničku kandidaturu, nekome je zasmetalo što još uvek nismo ruska gubernija, a nekome što ne može od Zlatibora da napravi svoje igralište”, naveo je Jovanović.

U Beogradu je sinoć održan 13. protest opozicije “Jedan od pet miliona”.

Prvi protesti su inicijalno organizovani zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista, kada je zatraženo “da vlast prestane sa nasiljem protiv neistomišljenika i da se pronađu nalogodavci napada”.Od 8. decembra protesti se organizuju svake subote u Beogradu.

Ranije su upućena tri zahteva Vladi i predsedniku – da se otkriju nalogodavci ubistva Olivera Ivanovića, ko je pokušao da ubije Borka Stefanovića i da javnost sazna ko je pokušao da ubije novinara Milana Jovanovića.

Šta predsednik Aleksandar Vučić misli o protestima možete pročitati OVDE.

Izvor: MONDO Vesti