Home » Srbija » Četiri sile sabotiraju Prištinu u UN?

Četiri sile sabotiraju Prištinu u UN?

Velika Britanija, SAD, Francuska i Švedska nastoje da svaku priču o KiM, pa i koracima Prištine ka formiranju “vojske Kosova”, drže dalje od SB UN, pišu “Večernje novosti.”

kosovo priština gnjilaneFoto: MONDO/Mario Milojević (ilustracija)

Kako prenosi list, ove četiri države pokušavaju da spreče da se na dnevni red naredne sednice Saveta zakazane za 8. novembar, uvrsti diskusija o stanju u južnoj srpskoj pokrajini.

Prethodno,izveštaj generalog sekretara Antonija Gutereša o situaciji na KiM trebalo je da se u redovnom tromesečnom terminu nađe na dnevnom redu u avgustu, ali je Velika Britanija koja je u to vreme predsedavala SB, odbila da se o njemu raspravlja.

Njihovo ignorisanje sledio je i Vašington pa je ta tema, situacija na KiM preskočena i u septembru tokom predsedavanja SAD.

U međuvremenu, rotirajuća pozicija predsedavajućeg Savetu bezbednosti pripala je Kini, koja namerava da na dnevni red sledeće sednice stavi dva izvestaja o pokrajini koje je Gutereš u proteklom periodu napisao.

Ipak, dnevni red još nije usvojen, a Britanija, Amerika, Francuska i Švedska pokusavaju da još jednom preskoče raspravu o problemima na KiM.

Zbog toga je Srbija na stalno vezi sa Kinom, budući da je utrvđivanje dnevnog reda tehničko a ne političko pitanje, na njega se ne može uložiti veto i on se usvaja prostom većinom. To znači da ruski ili kineski glas imaju istu težinu kao i ostali, a od 15 članica koje trenutno čine svetsku vladu, Kosovo je kao državu priznalo njih devet.

Izvor: MONDO Vesti