Čiji je autobus koji je nemačka policija isključila iz saobraćaja – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Srbija » Čiji je autobus koji je nemačka policija isključila iz saobraćaja

Čiji je autobus koji je nemačka policija isključila iz saobraćaja

Čiji je misteriozni autobus koji je nemačka policija isključila iz saobraćaja, a fotografije objavila na Tviteru? To utvrđuju srpski policajci sa nemačkim kolegama.

Vladimir Vida iz Uprave saobraćajne policije navodi da će se obaviti nadzor nad pravnim licem koje je izvršilo tehnički pregled tog autobusa.

“Utvrdiće se da li je bilo nepravilnosti za pokretanje prekršajnog postupka i oduzeće se ovlašćenje za vršenje tehničkog pregleda vozila”, napominje Vida.

Autobusi imaju redovne godišnje i polugodišnje tehničke preglede. Pooštrenim merama koje regulišu rad tehničkih pregleda obavezno je fotografisanje vozila i propisano vreme za pregled vozila. Utoliko je čudnije da se očigledno neispravan autobus uopšte našao na drumu.

Predsednik Grupacije za putnički saobraćaj Milomir Radovanović ukazuje na više nivoa problema.

“I u Srbiji, kao i u državama u okruženju i Evropskoj uniji moraju da se ispunjavaju vrlo strogi standardi što se tiče kvaliteta i ispravnosti vozila”, dodaje Radovanović.

U delu stručne javnosti smatraju da bi zbog slučaja u Nemačkoj posledice mogao da trpi celokupan srpski putnički saobraćaj.

“Potrebno je da se popravi postojeće stanje srpskih prevoznika kroz suzbijanje sive ekonomije i nelojalne konkurencije gde oni gube negde oko 300 miliona evra godišnje. To je novac koji bi svakako bio značajan da se uloži u obnavljanje flote i povećanje plata vozačima”, kaže stručnjak za bezbednost saobraćaja Milan Božović.

Mihajlović: Udruženja nam se nisu obraćala

Resorno ministarstvo voljno je da pomogne.

Ministarka za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu Zorana Mihajlović tvrdi da to ministarstvo nikada do sada nije dobilo ni inicijativu od bilo kog udruženja.

“Nemam ništa protiv da pričamo o tome i vidimo kakve su mogućnosti budžeta. Ima raznih problema u tom sektoru u vezi sa stanjem autobusa”, ističe Mihajlovićeva.

Policija je tokom leta pojačano kontrolisala autobuse i domaćih i stranih prevoznika. Nisu, kažu, nađene drastične nepravilnosti, ali su od 1.700 kontrolisanih autobusa, kod 900 otkriveni prekršaji.

Izvor: rts.rs