Home » Srbija » Crna Gora od danas u KFOR-u

Crna Gora od danas u KFOR-u

U sastavu KFOR-a, međunarodnih snaga na Kosovu i Metohiji, od danas će biti i vojnici iz sastava crnogorske vojske.

U bazi Film Siti u Prištini održan je svečani prijem kojem je predsedavao komandant KFOR-a, general-major Salvatore Kuoči, a prisustvovao ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković.

U saopštenju KFOR-a se navodi da se jedan štabni oficir iz Crne Gore pridružio osoblju koje čini pripadnici 28 zemalja (od kojih su 20 članice NATO-a, a 8 zemlje partneri) koje trenutno imaju svoje vojnike u KFOR-u. 

“Za zemlju suseda kao što je Crna Gora, važno je što će doprineti bezbednom i sigurnom okruženju i slobodi kretanja na zapadnom Balkanu, a odluka da bude deo operacije kao što je KFOR predstavlja konkretan korak ka normalizaciji regiona”, istakao je komandant KFOR-a.

Ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković je tokom posete Prištini razgovarao i sa predstavnicima kosovskih vlasti, istakavši da su odnosi Crne Gore i Kosova na visokom nivou, ali da mogu i treba da budu još bolji.

Novinari su Boškovića pitali i o oštroj reakciji Srbije zbog odluke Crne Gore da u misiju KFOR-a na Kosovu pošalje dva vojnika, na šta je crnogorski ministar odgovorio da je reč o emotivnoj reakciji i da “nema upliva u realnost”, prenela je “Slobodna Evropa”

On je istakao da je KFOR bio prisutan na Kosovu i pre nego što je Crna Gora odlučila da pošalje dva svoja oficira.

Bošković je podsetio na reakcije velikog broja sadašnjih i bivših čelnika srpske vlade koji su govorili da je KFOR garant mira i stabilnosti na Kosovu.

Mi ćemo biti dvadeset i neka zemlja, članica KFOR misije, pa nisam video nijednu reakciju prema ostalih trideset. Zašto bi onda ta reakcija bila upućena prema Crnoj Gori? Bez obzira, razumemo da je to osetljivo pitanje, ali Crna Gora je suverena država i vodi se isključivo svojim nacionalnim interesima“, odgovorio je Bošković.

Tokom posete predstavnici kosovskih vlasti upoznali su crnogorskog ministra sa planom formiranja “Vojske Kosova”.

Prištinski “Koha ditore” preneo je reči Hašima Tačija tokom susreta sa Boškovićem da će “bezbednosne snage Kosova biti u punoj koordinaciji sa međunarodnim predstavnicima i kao takve će biti u službi svih građana i doprineti miru”.

Tači je, kako je saopšteno, zahvalio crnogorskom ministru “na pristupanju crnogorskih vojnika u okviru misije KFOR-a”, ocenjujući da i na taj način Crna Gora doprinosi miru i stabilnosti u regionu.

Navedeno je i da je jedna od tema razgovora bio dijalog Kosova i Srbije, koji bi, kako piše u tekstu, “trebalo da bude okončan uzajamnim priznavanjem”.

Bošković je prokomentarisao da je transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku “unutrašnje pitanje Kosova”, preneli su prištinski mediji.

Crnogorski ministar je razgovarao i sa kosovskim kolegom, Rustemom Berišom, ističući da je izneo podršku pristupanju evroatlantskim integracijama i ocenio da su odnosi Kosova i Crne Gore na visokom nivou, kao i da mogu da budu još bolji.

“Izražavam zadovoljstvo što sam danas u Prištini i što mogu i ovom posetom da doprinesem stvaranju što boljih uslova u regionu za promovisanje naših zajedničkih interesa… Crna Gora je veliki zagovornik politike otvorenih vrata, integracije u NATO, ali podržavamo i ostale i prihvatamo i poštujemo sva ona drugačija mišljenja koja postoje u regionu“, rekao je Bošković na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Izvor: MONDO Vesti