Da li će u Srbiji biti ukinut rad nedeljom u trgovinama? – RTV SUNCE Arandjelovac
Najnovije vesti
Home » Aranđelovac » Da li će u Srbiji biti ukinut rad nedeljom u trgovinama?

Da li će u Srbiji biti ukinut rad nedeljom u trgovinama?

Foto: rtvsunce.com

Iako ukidanje rada nedeljom najverovatnije ne bi sasvim išlo na ruku ni poslodavcima, a ni građanima kojima je vikend najcešći termin za šoping, pokrenute su zvanične inicijativa da se rad tog dana u trgovinama drugačije organizuje – ili ukine, skrati radno vreme ili plaća više.

Koji od tih predloga će biti prihvaćen videće se u narednom periodu nakon detaljnih razgovora o tome. Predstavnici sindikata i poslodavaca kao i resornog ministarstva slažu se da to pitanje treba da bude predmet ozbiljne debate, u cilju da se dođe do rešenja kojim bi bili zadovoljni svi, prevashodno zaposleni.

Kada su u pitanju stavovi predstavnika nekih od većih trgovinskih lanaca u Srbiji, u kompaniji Lidl kažu da je radno vreme prodavnica prilagođeno interesovanju i kupovnim navikama potrošača u Srbiji.

„Bez obzira na to što su naše prodavnice otvorene svakog dana, zaposleni u prodavnicama imaju petodnevnu radnu nedelju. Dodatno, elektronska evidencija radnog vremena omogućava da se zaposlenima na adekvatan način nadoknadi prekovremeni rad“, kažu za Tanjug u ovoj kompaniji.

Ukoliko bi se uvela zabrana rada nedeljom, od suštinske važnosti da se ona uredi pod jednakim uslovima za sve trgovce, kako bi se osigurala fer tržišna utakmica, dodaju u ovoj kompaniji.

Izvor: Tanjug