Da li srpske mašinovođe hvataju voz za Nemačku – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Srbija » Da li srpske mašinovođe hvataju voz za Nemačku

Da li srpske mašinovođe hvataju voz za Nemačku

Zvuk lokomotive pozdravlja, ali i ispraća ne samo putnike već i one koji bi trebalo da ih voze. Koliko njih je uspelo da uhvati voz za Nemačku i napusti Srbiju nije poznato.

Zbog povećanog interesovanja za smer tehničar vuče, Železnička-tehnička škola iz Beograda planira uvođenje još jednog odeljenja.

Prioritet je, kažu, školovanje kadrova za domaće potrebe uprkos dobroj saradnji sa nemačkom železničkom kompanijom.

Ko želi, ima šansu da se zaposli u Nemačkoj.

„Ta šansa nudi se ne samo učenicima koji sada završe, nudi se i učenicima koji su nekada završili za tehničara vuče koji su bili negde zaposleni ili nisu nigde zaposleni – svi imaju jednaka prava“, kaže direktor škole ŽTŠ Beograd Zlatko Radosavljević.

Šansu da organizovano odu, do sada je iskoristilo 30 mašinovođa, a najmlađi su školu završili pre tri godine.

Ni u Nemačkoj ni kod nas, bez navršene 21. godine i dodatnih obuka, mašinovođe ne mogu samostalno da obavljaju posao.

Razlika je što se u Srbiji na to ipak čeka malo duže. 

Kako se postaje mašinovođa 

Da bi improvizovanu lokomotivu zamenio pravom, svako ko završi za mašinovođu i zaposli se mora da položi stručni ispit koji traje od šest do devet meseci.

Nakon toga, još godinu dana neophodno je da vozi sa starijim kolegom i tek posle dve godine od zaposlenja mogao bi samostalno da upravlja kompozicijom.

Za upravljanje putničkim vozovima, samo u „Srbija vozu“ trenutno nedostaje dvadesetak mašinovođa, a procenjuju da će taj broj biti mnogo veći kada se završi rekonstrukcija pruga.

Do tada, pripremaju strategiju kako da privuku nove i zadrže postojeće radnike.

„Mi smo u poslednje četiri godine znatno obnovili naš vozni park, znači uslovi rada u kojima mašinovođe u ‘Srbija vozu’ rade mogu da se mere sa najrazvijenijim železnicima u EU. Trenutna zarada u ‘Srbija vozu’ mašinovođe je negde oko 75.000 dinara što može biti i bolje i radimo na tome“, kaže Zoran Puzović iz „Srbija voza“.

Radi se i na prekvalifikaciji zaposlenih kako bi se povećao broj mašinovođa.

U nešto boljoj situaciji je „Srbija kargo“ koji sa više od 600 zaposlenih uspeva da pokrije trenutne potrebe teretnog saobraćaja.

Planiraju, ipak, da tokom ove godine raspišu konkurs za prijem novih mašinovođa.

Izvor: rts.rs