Home » Srbija » Dačić: Ne razume Čanak šta su prijatelji

Dačić: Ne razume Čanak šta su prijatelji

U trenutku kada ni UN ni EU nisu usvojili jedinstven stav o krizi u Venecueli, najmanje što možemo jeste da ne menjamo svoju poziciju prema toj prijateljskoj zemlji, poručio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Novi Sad, grafiti, Venecuela, Maduro, grafiti podrške VenecueliFoto: MONDO/Milutin Vujičić

“Negativno sopstveno iskustvo iz bliske prošlosti obavezuje nas da se ne mešamo u unutrašnje stvari suverenih država. To (Nenad) Čanak svakako ne razume, jer je svojevremeno išao u Kataloniju da podrži referendum o otcepljenju od Španije, koja nam je takođe prijatelj”, izjavio je Dačić za današnje “Večernje novosti”, reagujući na izjavu lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Čanaka je postavio pitanje Dačiću i premijerki Ani Brnabić da li je njegova izjava da Srbija “ne razmatra promenu pozicije prema Venecueli” i podrška tamošnjem kontroverznom predsedniku Nikolasu Maduru njegov lični stav ili stav Vlade Srbije.

Evropske zemlje su tražile od predsednika Venecuele Nikolasa Madura da raspiše izbore koji će odlučiti ko će na legitiman i legalan način dobiti priliku da bude predsednik Venecuele, naveo je Čanak i upitao da li je Dačićeva izjava još jedan od slučajeva u kom Srbija podržava stav Rusije, a ne EU.

Izbore ne kojima je Maduro ponovo dobio mandat Zapad smatra nameštenim i većina razvijenih zemalja, predvođena SAD ali i većinom zemalja EU, priznala je za privremenog predsednika novoizabranog predsednika parlamenta Huana Gvaida.

Izvor: MONDO Vesti