Dačić otvorio izložbu „Jasenovac – pravo na nezaborav“ – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Srbija » Dačić otvorio izložbu „Jasenovac – pravo na nezaborav“

Dačić otvorio izložbu „Jasenovac – pravo na nezaborav“

Ivica Dačić je istakao da je neophodno javno i jasno osuditi svaku vrstu istorijskog revizionizma koji negira zločine.

Naglasio je da ne smemo dozvoliti nasilno, niti perfidno menjanje pogleda na prošlost i istorijske činjenice, jer se time relativizuju i negiraju genocidne i zločinačke politike prema celim narodima.

Dačić je posebno ukazao na to da, ukoliko ne negujemo kulturu sećanja i nismo na oprezu, rizikujemo da nam se ponovi tragična sudbina.

„Ulogu u tome, kaže, moramo imati svi mi kao pojedinci, ali i kao društva i države u regionu Balkana, jer svi zajedno, kao potomci i žrtava i zločinaca imamo odgovornost za zajedničku budućnost“, naveo je šef srpske diplomatije.

Ističe da je Srbija pružila ruku pomirenja.

„A očekujemo da u današnjoj Hrvatskoj imamo saveznika u očuvanju kulture sećanja na Jasenovac, koji mora ostati simbol Drugog svetskog rata – stradanja Srba, Jevreja, Roma, antifašista Hrvata i drugih nacija i simbol masovnog i besprimerno surovog ubijanja“, poručio je Dačić.

Podseća da je januara 2018. godine imao priliku da otvori sličnu izložbu u zgradi Ujedinjenih nacija u Njujorku, koja je bila deo obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na Holokaust.

Ove izložbe su, kako je naveo, jedan deo našeg napora da očuvamo kulturu sećanja što je ujedno i naš doprinos odgovornom odnosu prema prošlosti.

„Ne postoji opravdanje za odsustvo sećanja na zlodela i za zaborav i zanemarivanje obaveza koje iz tog sećanja proizlaze. Odgovorno ophođenje prema istoriji omogućava nam odgovorno delanje u današnjem trenutku, jer tragedije poput onih koje su zadesile srpski i jevrejski narod u Drugom svetskom ratu ne smemo da zaboravimo i ne smeju nam se ponoviti“, rekao je šef srpske diplomatije.

Izvor: rts.rs