Dan zadužbinara Univerziteta u Beogradu – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Srbija » Dan zadužbinara Univerziteta u Beogradu

Dan zadužbinara Univerziteta u Beogradu

Voljom zadužbinara, dodeljuju se stipendije najbolji studentima.

“Mnogo mi je pomogla da budem malo samostalnija, da približim i ostvarim neke svoje ciljeve. I mnogo je lepo da znamo da Univerzitet ipak brine o nama”, kaže Anđela Marković student Pravnog fakulteta UB.

Nagrađuju se najbolja naučna ostvarenja nastavnika i radovi mladih istraživača.

“To predstavlja divnu motivaciju svima nama koji se bavimo naučnim radom. Nekima od nas se posreći pa njihove hipoteze budu dokazane”, kaže Marin Jukić, docent Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.  

Zadužbine Univerziteta u Beogradu, njih 77, izgubile su imovinu pedestih godina prošlog veka nacionalizacijom i počele su da se gase. Za sada je obnovljen rad 11 zadužbina i tri fonda. Zato Univerzitet i dalje ulaže napore i apeluje da se poštuje volja zadužbinara.

“SANU, Matica Srpska i Univerzitet u Beogradu su podneli jednu inicijativu Vladi Republike Srbije da se napravi jedan specijalni zakon koji bi se bavio restitucijom imovine ove tri značajne institucije”, kaže Ivanka Popović, rektorka Univerziteta u Beogradu.

Aleksandar Popović, predsednik Saveta Univerziteta u Beogradu kaže da bi država trebalo da vrati sve ono što je neko ostavio Univerzitetu u Beogradu i njegovim studentima, a ne svojoj deci, bez obzira na prethpodne grehe od pre 60-70 godina. 

“Ja se nadam da će država to i da učini. Na taj način ćemo, ne samo ispoštovati želju onih koji nisu bili egocentrični i ostavili su nešto studentima Univerziteta u Beogradu, već će  omogućiti da se jedan veliki broj siromašne dece školuje, stekne vrhunsko obrazovanje i u nekoj budućnosti napravi Srbiju bolju nego što ona danas jeste”, kaže Popović.

A Dan zadužbinara obeležava se u čast najvećeg dobrotvora Univerziteta u Beogradu, Luke Ćelovića Trebinjca, koji je svoju pokretnu i nepokretnu imovinu donirao Univerzitetu.

Izvor: rts.rs