Home » Srbija » Danas glasanje o budžetu

Danas glasanje o budžetu

Skupština Srbije glasa danas o više od 60 zakonskih predloga, propisa i sporazuma, među kojima je Predlog budžeta za 2019. godinu.

vučić, zakletva, skupština, predsednik srbije, inaguracija, vučić predsednikFoto: Mondo/Stefan Stojanović

Budžetom su predviđeni ukupni prihodi od 1.246,2 milijarde dinara i rashodi u visini od 1.269,1 milijardu dinara, što daje predviđeni deficit od 22,9 milijardi dinara, odnosno 0,4 odsto BDP-a.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da će budžet, ali i set poreskih zakona doprineti podizanju životnog standarda, privrednom rastu i intenzivnijem napretku Srbije.

Poslanici danas glasaju i da se takse za RTS i RTV povećaju sa 150 dinara na 220 dinara.

Izjašnjavaju se i o predloženim izmenama Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru kojima se produžava primena tog zakona do kraja 2019, do kada će biti zabranjeno zapošljavanje u državnim službama.

Poslanici dela opozicije proveli su noć u Skupstini Srbije, jer im kako je sinoć rekao šef poslanika DS Goran Ćirić, nije omogućeno da o amandamnima za budžet govore u plenumu.

Oni su kritikovali vladajuću koaliciju zbog velikog broja predlozenih “besmislenih” amandmana na Predlog zakona o centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja zbog čega nisu stigli da govore o amandnima na predloženi budžet.

Poslanicim dela opozicije juče su dobili i nekoliko opomena što je bio jedan od povoda da organizuju takozvani paralelni parlament i da tokom noći ostanu u skupstini i govore o svojim rešenjima.

O amandanima na predlozeni budžet najavili su da će govoriti i danas na konferencijama za novinare.

Izvor: MONDO Vesti