Danas je Sveti Trifun, Valentin i Dan zaljubljenih – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Danas je Sveti Trifun, Valentin i Dan zaljubljenih

Danas je Sveti Trifun, Valentin i Dan zaljubljenih

 

Četrnaesti februar je dan kada se proslavlja Sveti Trifun u pravoslavlju, ali i Sveti Valentin u rimokatolicizmu, dok industrija slavi Dan Zaljubljenih.

Kada osvane 14. februar, u Srbiji se pitamo šta treba uraditi, da li se prvo pomoliti Svetom Trifunu ili Svetom Valentinu, ili pokloniti pažnju i neki komercijalni predmet voljenoj osobi, čestitajući joj dan zaljubljenih.

Pitanje je veoma složeno, nije nerešivo, ali unosi zabunu i nesigurnost. Samo treba pogledati u kalendar i poređati svece po hronološkom redu i značaju i dobićemo odgovor na ovu dilemu, koja iz godine u godinu preti da protera Svetog Trifuna sa srpskog tla.

Sve više mladih ljudi se u anketama izjašnjava da je 14. februara Sveti Valentin, a ne Sveti Trifun, dok ima i onih koji kažu da je 14. februara Osmi mart i tako postanu glavne zvezde na društvenim mrežama.

Ovaj praznik je poznat i kao „Dan vina“, posvećen mučeniku Trifunu.

Na ovaj dan vinogradari izlaze u vinograd da porežu barem jedan čokot vinove loze i poliju ga vinom, kako bi grožđe dobro rodilo. Ako na Sv. Trifuna pada kiša, rodiće uspešno šljiva i biće rodna godina, a ako bude vedro, godina će biti sušna i nerodna.

Jedno od verovanja u narodu je, da sa ovim danom stiže proleće, da se budi priroda i najuzvišenije osećanje kod ljudi, ljubav. Svetog Trifuna slave mnogobrojni esnafi, vinogradari, mehandžije, a na liturgijama se pominju stradanje svetitelja Trifuna.