Danas je treći dan Božića i slava Sveti Stefan – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Danas je treći dan Božića i slava Sveti Stefan

Danas je treći dan Božića i slava Sveti Stefan

 

Danas pravoslavni vernici proslavljaju treći dan Božića, i Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana. Ovog sveca Srbi nazivaju u Stevanom Vetrovitim, pa veruju da s treba čuvati vetra, da ne bi došlo do ozbiljnog razboljevanja. Ovo ne ide “na ruku” vernicima u Srbiji, jer je za sutra najavljeno nekoliko naleta jakog vetra!

Vernici koji žive u južnom Banatu posebno treba da se pričuvaju jer se najavljuje vetar povremene olujne snage, kao i oni koji žive i borave u košavskom području.

Arhiđakon Stefan je prvi svetitelj koji je nastradao za hrišćansku veru, pa se ovaj praznik slavi kao sećanje na njegov život.

Ovaj svetac bio je Jevrejin i rođak apostola Pavla, koji je snagom svoje vere činio mnoga čudesa. Kako je bio prvi od sedmorice koga su apostoli postavili u službu pomaganja sirotinji u Jerusalimu, prozvan je arhiđakonom.

Sveti Stefan bio je nadahnut silom Duha Svetog, kao i dvanaest velikih apostola. Njegova dobra dela, pomaganje ljudima, kao i čudesa koja je izveo pominju se u Svetom pismu Novog zaveta.

Arhive