Danas je Vaskršnji ponedeljak – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Danas je Vaskršnji ponedeljak

Danas je Vaskršnji ponedeljak

Danas je uskršnji ponedeljak,a nova sedmica koja je počela ima više naziva u narodu.

Vaskršnjim ponedeljkom počinje takozvana Svetla nedelja, koja se smatra produžetkom Vaskrsa. Ova sedmica se takođe naziva i Tomina nedelja, nazvana po apostolu Tomi.

Ova nedelja ima i još jedan vrlo raširen naziv „Bela nedelja“, jer spada u „trapave sedmice“, tokom kojih se ne poste ni sreda ni petak.

Vaskršnji ponedeljak je prema vizantijskom obredu prvi dan Svetle nedelje, a analogno prema kalendaru zapadnih hrišćana, drugi dan u sedmici nakon Vaskrsa, budući da im je uskrsna nedelja prvi dan. Tako se Vakršnji ponedeljak se ubraja u pokretne praznike.

Budući da se Vaskrs slavi tri dana, vaskršnji ponedeljak je drugi dan slavlja.To je, takođe dan kada se praktikuju razni običaji bogosluženja na taj dan su ista kao i za Vaskrs.

Na primer, vojvođanskim selima, se zadržao običaj polivanja devojaka na vaskršnji ponedeljak. Naime, mladi momci obilaze fijakerima ili karucama devojke u selu i sa sobom vode tamburaše ili sami sviraju, ali nose kanticu ili ćup pomoću kojeg će politi devojku.

Simbolično, polivanje vodom predstavlja spiranje pređašnjih devojačkih greha, a to takođe podseća i na to kako je Isus svojim apostolima oprao noge. Pored toga, smatralo se da što više neki momak polije devojku, znači da je veća šansa da će je zaprositi. Nakon toga, devojka ih služi farbanim jajima, kolačima i vinom, a ponekad zaigra s njima i kolo.

Iako je običaj da se danas nastavljaju gozbe i veselja, dočekuju rođaci, kumovi, komšije i prijatelji ili rodbina iz udaljenijih krajeva, ovaj običaj nećete moći da upražnjavate ove godine!