Home » Srbija » “Današnji protest ne može da se poredi sa 9. martom”

“Današnji protest ne može da se poredi sa 9. martom”

Predsednik Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuk Drašković izjavio je da današnji protest u Beogradu i najavljena blokada javnog servisa RTS, ne mogu porediti sa demonstracijama koje je on predvodio pre 28 godina.

vuk drašković, vuk draskovic,Foto: Mondo/Stefan Stojanović

“Nemojmo upoređivati, ono što se ne može porediti, ovo nije ono vreme. Ništa nije isto kao 9. marta 1991. godine. On je neponovljiv i po motivima i po svojoj tragičnosti”, izjavio je Drašković za televiziju Prva.

On je kazao da je 9. marta 1991. godine “David pobedio Golijata”, jer je “TV Bastilja” (TV Beograd) pala, bar na kratko.

“Danas je samo 9. mart, sve druge je različito”, dodao je on.

Drašković je ocenio da je osnovna razlika u tome što više nema “one velike države”, na čijim “razvalinama klasa neshvatljiva mržnja kakve nikada nije bilo među onima koji su živeli u njoj”, a da je jedina sličnost u tome što se Srbija kao i pre 28 godina nalazi između istoka i zapada.

“5. oktobar je ubio 9. mart, jer se nismo okrenuli zapadu”, rekao je Drašković i dodao da sada živimo u “slatkoj laži da Kosovo nije izgubljeno”.

U Beogradu su pre 28 godina organizovani prve velike opozicione demonstracije, zbog politike tadašnje državne Televizije Beograd prema opoziciji.

Tokom demonstracija na kojima je učestvovalo desetine hiljada građana, poginuli su učenik Branivoj Milinović i policajac Nedeljko Kosović, a više stotina građana je povređeno.

Izvor: MONDO Vesti