Home » Svet » Demokrate preuzimaju Predstavnički dom, stvara se podeljeni Kogres

Demokrate preuzimaju Predstavnički dom, stvara se podeljeni Kogres

Demkrate su povratile konstrolu nad Predstavničkim domom SAD na izborima na sredini predsedničkog mandata, održanim u utorak, dok su republikanci sačuvali kontrolu Senata, što stvara podeljeni Kongres koji će predstavljati blokadu za Trampovu zakonodavnu agendu u naredne dve godine.

Rezultat, koji se očekuje, takođe predstavlja makar delimični prekor Trampu, koji je održao veliki broj mitinga širom zemlje kako bi podržao republikanske kandidate i koji je iznova i iznova ponavljao da su izbori ključno važan referendum o njegovoj politici.

VIDEO: Izborni rezultati (engleski jezik)

​”Danas je to pitanje demokrate ili republikanci, pitanje je obnove ustavne kontrole i balansa prema Trampovoj administraciji”, rekla je demokratska liderka Nensi Pelosi iz Kalifornije tokom pobedničkog govora u sedištu Demokratske stranke u Vašingtonu.

Uz kontrolu Predstavničkog doma, po prvi put u osam godina, demokrate mogu da učine više od pukog nadziranja Trampovih zakonodavnih prioriteta. Takođe će biti u poziciji da proveravaju svaki predsednički eksces, preuzimajući liderstvo nad ključnim komitetima Doma koji imaju snažne istražne moći.

Neke demokrate su najavile da će istraživati da li je Tramp u bilo kakvom ličnom ili finansijskom konfliktu interesa, kroz zahtev za uvid u njegov povraćaj poreza i uvid u njegove finansijske i poslovne interese, kao i veze njegove kampanje iz 2016. sa Rusijom.

Predsednik SAD Donald Tramp pozdravlja pristalice dok pristiže na predizborni miting u Vejnu, Indijana, 5. novembra 2018.
Predsednik SAD Donald Tramp pozdravlja pristalice dok pristiže na predizborni miting u Vejnu, Indijana, 5. novembra 2018.

“To je kritična provera Trampa”, kaže analitičar sa Univerziteta u Virdžiniji, Lari Sabato. “Veliki zakoni sa ideološkim potpisom, levim ili desnim, neće proći naredne dve godine. Demokrate sada imaju moć da istražuju, pa Tramp i njegova administracija mogu da očekuju istrage, pre nego što će biti zaštićeni Predstavničkim domom”.

Ali, očuvanjem kontrole u Senatu, republikanci su sačuvali mogućnost da potvrđuju Trampove sudijske nominacije. Republikanski senat takođe može da spreči Kongres u pokšaju da Trampa smeni sa funkcije, ukoliko demokratski kontrolisani Dom odluči da krene ka proceduri impičmenta, kao što su neki najavljivali.

“Plavi talas” u Predstavničkom domu

Iako se glasovi i dalje broje, demokrate bi prema projekcijama trebalo da dobiju preko 30 meta u Predstavničkom domu, što je 23 mesta više od potrebne većine. To je u skladu i sa mnogim predizbornim istraživanjima i analizama koje su predvidele “plavi talas”, odnosno veliku pobedu demokrata.

Demokrate su igrale naveliko na koaliciju glasova manjina, mladih ljudi i onih u urbanim i prigradskim glasački nestabilnim distriktima, u kojima su mnogi bili nezadovoljni Trampovim liderstvom i grubim jezikom spram migranata i manjina.

“Demografska kriza je konačno dostignuta”, kaže Evan Sigrajd, republikanski analitičar. “I to na način koji je brutalan i koji desetkuje Demokratsku stranku”.

Taj trend je bio evidentan u virdžinijskim predgrađima Vašingtona DC, gde je Dženifer Vexton, pravnica i državna senatorka, porazila republikansku protivkandidatkinju, predstavnicu Barbaru Komstok.

Demokratkinja Dženifer Vekston govori tokom izborne noći na proslavi nakon pobede nad republikanskom kandidatkinjom Barbarom Komstok, u Dalesu, Virdžinija, 6. novembra 2018.
Demokratkinja Dženifer Vekston govori tokom izborne noći na proslavi nakon pobede nad republikanskom kandidatkinjom Barbarom Komstok, u Dalesu, Virdžinija, 6. novembra 2018.

U Nju Džersiju, demokratkinja Miki Šeril, bivša mornarička pilotkinja i novajlija u politici, pobedila je republikanca Džeja Vebera, osvojivši mesto koje su republikanci držali preko tri decenije.

Iako su istraživanja javnog mnjenja pokazala da su zdravstvena zaštita i ekonomija bili glavne teme za glasače, Tramp je uvek bio na umu birača.

CNN-ova izlazna anketa pokazala je da 55 odsto glasača ne odobrava Trampove akcije, dok ih 44 odsto podržava. Nadalje, 56 odsto ispitanika misli da je zemlja na pogrešnom putu, dok samo 41 odsto smatra da je put pravi.

Republikanci zadržavaju Senat

Međutim, republikanci su obezbedili najmanje većinu od 51 naspram 49 Senatu, uz očekivanje da će osvojiti još neko mesto pre proglašavanja konačnih rezultata.

Mesta u senatu za četiri države i dalje su bila nepoznata do srede ujutro. Trka je tesna u Montani, Arizoni i Floridi gde republikanski kandidati imaju blagu prednost. Izbori u Misisipiju će biti održani 27. novembra.

Bela kuća je saopštila rano u sredu da je Tramp pozvao predstavnika većine u Senatu, Miča Mekonela, kako bi mu “čestitao istorijski dobitak u Senatu”. Tramp je takođe govorio sa odlazećim predsedavajućim Predstavničkog doma, Polom Rajanom, koji se povlači u januaru, kao i Pelosi.

Tramp je proslavio tvitujući: “Ogroman uspeh noćas. Hvala vam svima”.

Izvor: Glas Amerike