Desetine povređenih u snažnom zemljotresu u Japanu – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Svet » Desetine povređenih u snažnom zemljotresu u Japanu

Desetine povređenih u snažnom zemljotresu u Japanu

Snažan zemljotres pogodio je istočnu obalu Japana, pri čemu su povređene desetine ljudi i došlo je do velikih nestašica struje, ali po svemu sudeći nema veće štete i nije izdato upozorenje na cunami.

Epicentar zemljotresa jačine 7,3 stepena bio je nadomak obale prefekture Fukušima na dubini od oko 60 kilometara, saopštila je Japanska meteorološka agencija. Zgrade su se tresle neko vreme, nakon što se dogodio potres nešto posle 11 sati uveče po lokalnom vremenu.

Zgrade i kancelarije u glavnom gradu, Tokiju, stotinama kilometara daleko, takođe su se zatresle. Nije izdato upozorenje na cunami, dodala je meteorološka agencija.

Prema izveštajima novinske agencije Kjodo, povređeno je najmanje dvadeset ljudi.

Kamerman Rojtersa u Fukušimi kaže da se njegova hotelska soba na 10. spratu tresle izvesno vreme. Jedan muškarac iz hotela je prebačen u bolnicu nakon što je pao i udario glavom u vrata, ispričao je kamerman. Iako povređen, ipak je mogao da hoda.

Na televizijskim snimcima se vidi i slomljeno staklo izloga prodavnica.

Oko 950.000 domaćinstava je ostalo bez struje, saopštio je vladin portparol Kacunobu Kato na brifingu za novinare koji je prenošen na javnoj televiziji NHK. Nestanci struje su se uglavnom dogodili u severoistočnom delu Japana, uključujući Fukušimu i susedne opštine.

U nuklearnim elektranama Fukušima Daiči i Daini, nije bilo nikakvih neregularnosti u radu, niti u nuklearki Kahivazaki-Kariva, saopštila je tokijska Kompanija za električnu energiju koja je vlasnik tih postrojenja. Takođe nije promenjen nivo radijacije, saopšteno je.

Zemljotres je pogodio Fukušimu samo nekoliko nedelja pre desete godišnjice zemljotresa 11. marta 2011, koji je razorio severoistočni Japan i pokrenuo veliko upozorenje na cunami, što je dovelo do najteže nuklearne krize na svetu u 25 godina – u nuklearnoj elektrani Daiči.

Zemljotresi su česti u Japanu, koji je jedno od najviše seizmički aktivnih područja na svetu. 20% svetskih zemljotresa, jačih od 6 stepeni, dešava se u Japanu.

Izvor: Glas Amerike