Direktor Beogradske berze: Tržišta će se oporaviti, najpogođenije energetska i avioindustrija – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Srbija » Direktor Beogradske berze: Tržišta će se oporaviti, najpogođenije energetska i avioindustrija

Direktor Beogradske berze: Tržišta će se oporaviti, najpogođenije energetska i avioindustrija

Postoji više sektora koji su izloženiji od drugih poput avokompanija, energetskog sektora ali se to preliva na celu ekonomiju i društvo, rekao je Siniša Krneta gostujući u Jutarnjem programu.

Ekonomija Kine je najugroženija, ali nije jedina koja trpi posledice. Na berzama u Londonu, Parizu, Frankfurtu cene akcija takođe padaju.

„Imate finansijske centre poput Šangaja koji nisu oduvek bili svetski berzanski centri ali dešavanje na njoj sada neminovno utiče i na druge berzanske centre. Trenutna situacija u velikoj meri poziva na oprez jer ima naznaka da smo na korak od dešavanja koja smo imali 2008. godine.  Nekontrolisano širenje ovog virusa imaće sigurno dalekosežne posledice na svetsku ekonomiju“, rekao je Krneta. 

Naša berza je nekako uvek u zapećku ali Beogradska berza prati kretanja na globalnom nivou.

„Veliki dešavanja na globalnom nivou se reflektuju i kod nas. Sa razvojem tehnologije ta prelivanja su sve brža. Mi imamo unapred ugrađene cenovne amortizere da ne bismo imali nagle lomove, a ti amortizeri se sami aktiviraju bez ljudskog uticaja“, objasnio je direktor Beogradske berze.

Svetska ekonomija će morati da se ponovo regeneriše ali takvi ciklusi se stalno dešavaju i ne bi bilo prvi put da se podigne iz pepela rekao je Krneta za RTS.

Izvor: rts.rs