Home » Srbija » Direktorat: Aerodrom u Prištini zatvoren 1999.

Direktorat: Aerodrom u Prištini zatvoren 1999.

Direktorat civilnog vazduhoplovstva (DCV) saopštio je danas da je Aerodrom Priština zatvoren za civilni vazdušni saobraćaj još 6. maja 1999. godine i da je taj status i dalje na snazi za Republiku Srbiju.

IlustracijaFoto: Mondo/Goran Sivački Ilustracija

Tim saopštenjem, DCV je reagovalo na izjave iz Prištine da Srbija želi da zatvori taj aerodrom.
Naime, menadžer prištinskog aerodroma Driton Hiseni rekao je juče da je taj aerodrom otvoren za saobraćaj, koji se odvija prema planu letenja, a za širenje, kako kaže, lažnih vesti da je taj aerodrom zatvoren optužio Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije.

“Oni pokušavaju da izazovu nesigurnost i konfuziju među operaterima koji su nam se obratili pitanjem da li je tačno da aerodrom ‘Adem Jašhari’ u Prištini zatvoren. Odgovorili smo im da je na našem aerodromu sve u redu i da su sve to samo klevete srpskog civilnog vazuhoplovstva”, rekao je Hiseni ranije za prištinsku GazetuExpres.

Iz srpskog Direktorata civilnog vazduhoplovstva navode da nadležni organi i službe u Srbiji ne mogu odobravati letove u civilnom vazdušnom saobraćaju za Aerodrom Priština, niti pružati usluge, budući da je on zatvoren za civilni vazdušni saobraćaj još 6. maja 1999. godine i da je taj status i dalje na snazi za Srbiju.

U saopštenju se dodaje da je informacija o statusu prištinskog aerodroma objavljena u vazduhoplovnim publikacijama Srbije i na taj način je dostupna svim zainteresovanim vazduhoplovnim subjektima.

S tim u vezi, nadležni organi i službe u Srbiji ne mogu odobravati letova u civilnom vazdušnom saobraćaju za Aerodrom Priština niti pružati usluge.

Pitanje normalizacije vazdušnog saobraćaja na Kosovu i Metohiji razmatra se u okviru međunarodnih foruma u kojima Srbija aktivno učestvuje.

“Kao rezultat tih razgovora, 2014. godine je došlo do otvaranja gornjeg sloja vazdušnog prostora iznad Kosova i Metohije, čime je omogućeno da vazduhoplovi preleću taj prostor. Na forumima su u toku razgovori o otvaranju donjeg sloja vazdušnog prostora iznad Kosova i Metohije”, dodaje se u saopštenju.

Izvor: MONDO Vesti