Divlja trka – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Sport » Divlja trka

Divlja trka

Kroz grad na obali Kaspijskog mora, neobične nadmorske (podmorske?) visine od minus tridesetak metara provučena je staza koju je nemoguće ukalupiti. Izuzetno dugačak krug od 6 kilometara sadrži najuže parče asfalta na kojem se vozi Formula 1 ali je i dalje najbrža gradska staza sa izuzetno jakim firungom koji često presudno utiče na ishod kako kvalifikacija tako i same trke.

Zbog toga je izuzetno teško pogoditi optimalno podešavanje automobila što je sjajno demonstrirano kroz muke koje je Mercedes prolazio od početka ovog vikenda. Jer, za idealan krug u Bakuu je potrebno da automobil bude brz u sporim lakat krivinama, što se najlakše postiže velikim nagibom zadnjeg krila čime se dobija maksimalno prianjanje, ali i da može da iskoristi dugačke delove staze gde se vozi pod punim gasom, za šta je potrebno da otpor zadnjeg krila bude – minimalan.

Kada se uradi matematika, dobitak na pravcima ukoliko imate „tanko“ zadnje krilo obično nadmaši gubitak koje takvo oslabljeno prianjanje napravi u sporim krivinama, međutim tada u igru ulazi nova varijabla u vidu zagrevanja guma. Jer podešavanje automobila sa minimalnim zadnjim krilom brže zagreva gume – što je korisno u kvalifikacijama, odnosno na nivou jednog brzog kruga – ali ih time i značajno brže troši, što uzrokuje češće odlaske na zamenu pneumatika pa je nepovoljno za samu trku.

Suočen sa ovom nemogućom dilemom, Mercedes je posle grozno lošeg nastupa u petak, uzrokovanog slanjem automobila na stazu sa poprilično velikim zadnjim krilom (inače uobičajeno podešavanje trokrake zvezde za Azerbejdžan jer se ekipa godinama pouzdala u nadmoćan motor koji bi „ispeglao“ podešavanje sa puno prianjanja) u subotu na Luisovom automobilu otišao u kontru i svetskog prvaka poslao na stazu sa malim zadnjim krilom. Time je u kvalifikacijama pronađena dodatna sekunda pa će Hamilton danas krenuti iz prvog reda, ali i potencijalno izgubljena važna prednost nad Red Bulom u trci – bolje „čuvanje“ guma.

Austrijska ekipa je u Baku stigla ne samo kao vodeća u oba šampionata već i kao prvi favorit za pobedu pa jeste iznenađenje da će Verstapen danas startovati kao tek trećeplasirani. Holanđanin u Azerbejdžanu doduše nikad nije stigao ni do podijuma ali ako stvari sagledamo iz realnog ugla, do ove godine nikad nije ni imao na raspolaganju automobil koji bi mu takav plasman garantovao pa ta statistika ne mora da bude presudna danas. Za razliku od Monaka, gde su dva glavna takmaca u šampionatu celu trku bila podaleko jedan od drugog, Hamilton i Verstapen će danas voditi direktnu borbu makar za mesto na podijumu ako već ne i za pobedu što u ambijentu pretećih zidova koji okivaju stazu može da nam podari neke uzbudljive momente.

Da pre njih do karirane zastave stigne pokušaće Lekler koji je drugu trku zaredom svoj Ferari zakucao na prvu startnu poziciju što predstavlja rezultat koji ama baš niko nije mogao da predvidi nakon prvih pet trka. I dok u Monte Karlu zbog izvesnog amaterizma Skuderije nismo imali prilike da vidimo šta Šarl zaista može da postigne posle starta sa prve pozicije – mada smo mogli da pretpostavimo na osnovu vožnje Sainca u sestrinskom automobilu – u Bakuu ćemo sa zanimanjem pratiti da li je Ferari zaista napredovao do pozicije legitimnog izazivača u tekućem šampionatu.

Leklerov talenat nikad nije bio sporan ali je do danas bilo jako teško proceniti koliko je taj SF21 zaista dobar pa evo prve prilike da vidimo kako će se crveni automobil izboriti sa dvojicom glavnih pretendenata na šampionsku titulu koji startuju iza njega.

Jednako nije jasno ni koliko može Pjer Gasli u AlfaTauriju koji je posebno impresivno delovao u prva dva sektora ovog dugačkog kruga. Francuz najverovatnije neće dobiti novu priliku od Helmuta Marka čime postaje naročito zanimljiv nekim drugim timovima (čitaj: Alpinu) pa ovakve prilike mora da koristi da dodatno poboljša svoju pregovaračku poziciju.

Uz ove godine tradicionalno dobar Meklaren, čiji vozači će ipak u trku krenuti sa loših pozicija usled Rikardove nesmotrenosti u drugom delu jučerašnjih kvalifikacija, odnosno Norisove kazne od tri pozicije na startu usled nepoštovanja crvene zastave u prvom delu kvalifikacija, tu se negde i zatvara krug potencijalnih kandidata za podijum. Odnosno, zatvarao bi se da ovo nije Baku, najnepredvidljivija trka u kalendaru Formule 1, gde pobednika ne bi bilo lako predvideti čak i da danas ne vidimo Bernda Majlendera kako predvodi karavan. A videćemo ga, verovatno i više nego jedanput jer na stazi gde umesto lažne debate o potrebi za jasnije limitiranom asfaltnom trakom vrebaju zidovi koji ne praštaju nikome, izlazak sigurnosnog vozila predstavlja jednu od retkih konstanti u koju se možemo pouzdati.

Nema više nikakve sumnje da je Mercedesova dominacija dobrano načeta od strane Red Bula, ali zar ne bi bilo sjajno da se u ovaj već dovoljno uzbudljivi obračun dve najmoćnije ekipe umeša i treći igrač? Pa makar i u obliku ne uvek, i ne svima omiljenog uspavanog diva iz Maranela? Šarl, danas si ti na potezu.

Izvor: rts.rs