Do kraja godine rast BDP-a 4,4 odsto – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Do kraja godine rast BDP-a 4,4 odsto

Do kraja godine rast BDP-a 4,4 odsto

Vlada Srbije namerava da u naredne tri godine nastavi dosadašnju politku visokog rasta BDP-a koji će do kraja ove godine, kako se očekuje, biti 4,4 odsto, izjavio je ministar finansija Siniša Mali na predstavljanju, kako je rekao, najvažnijeg dokumenta za koordinaciju ekonomskih politika i strukturnih reformi od 2019. do 2021. godine.

U naredne tri godine ići ćemo ka merama koje će pospešiti rast BDP-a još agresivnije, poručio je ministar Siniša Mali na prezentaciji strateškog dokumenta „Program ekonomskih reformi i predstavljanje preliminarne liste strukturnih reformi 2019-2021“ za koji je tražio podršku privrednika.

 

Istakao je da je najvažniji cilj Vlade Srbije da nastavi visoku stopu rasta BDP-a, koji je ove godine projektovan na 4,2 odsto a do kraja godine, po projekcijama, iznosiće 4,4 odsto.

Za narednu godinu je, naveo je Mali, planiran rast od 3,3 odsto BDP-a, ovu godinu će, treću zaredom, budžet biti u suficitu, i to 0,6 odsto BDP-a, a sledeće godine ići će se na još veći suficit.

Među ciljevima su i dalje smanjenje učešća javnog duga u BDP-u, koji danas iznosi 54,1 odsto, kao i dalji rast stranih direktnih investicija, koje su ove godine dostigle 2,6 milijarde evra.

Mali je rekao i da će se nastaviti sa otvaranjem novih fabrika i zapošljavanjem mladih, i istakao da su jasna pozitivna kretanja na tržištu rada.

Tako je naveo da je prema poslednjim statističkim podacima nezaposlenost smanjena na 11,3 odsto, i da nikada nije bila niža.

„Nismo zadovoljni, treba da idemo još na smanjenje nezaposlenosti, ali trend je dobar“, ocenio je ministar finansija.

Naglasio je da će u sprovođenju najvažnijeg dokumenta u naredne tri godine Vlada uvažiti mišljenje privrede, kao što su zajednički radili i na setu zakona koji je prošle nedelje usvojen u parlamentu.

Uz mere koje će pospešiti rast BDP-a su i čvrst kurs i stabilna inflacija, dodao je Mali.

Ministar je naglasio da je budžet za 2019. koncipiran da podstiče rast potrošnje kroz povećanje plata i penzija, kao i povećanje minimalne cene rada od januara 2019. godine.

Izvor: Tanjug

Arhive