Home » Srbija » DOBILI SMO: Turski tok može kroz Srbiju, kaže EU

DOBILI SMO: Turski tok može kroz Srbiju, kaže EU

Sekretarijat Energetske zajednice iz Beča doneo je mišljenje prema kome Srbija može da se priključi na projekat gasovoda “Gastrans2”, koji je pratično severni nastavak Turskog toka. .

gas gasovod cev grejanje kompresor južni tog gasprom cevovodFoto: Mondo/Goran Sivački

Mišljenje koje je pravno neobavezujuće za zvanične ograne EU ali je praktično dozvola u oblasti energetike, objavljeno je na sajtu Energetske zajednice (www.energy-community.org).

Sekretarijat Energetske zajednice izneo je svoje mišljenje o izuzetku od pravila Trećeg energetskog paketa EU, za budući gasovod u Srbiji, koji bi trebalo da bude nastavak Turskog toka.

Izuzeće je traženo jer treći energetski paket nalaže da gasovodi u Evropi budu “otvoreni”, to jest da operater i vlasnik gasovoda ne budu i jedini snabdevači gasom, već da gasovod mogu da koriste i drugi. To ovde nije slučaj jer je Gasprom i vlasnik i korisnik gasovoda.

Kako se navodi, Sekretarijat je obavestio regulatorni organ za energetiku Srbije AERS o svom mišljenju o izuzeću koje je AERS-u odobrio projektu gasovoda “Gastrans” 1. oktobra 2018. godine.

U saopštenju se navodi da je “Gastrans” projekat za novi naftovod na teritoriji Srbije, koji bi trebalo da bude povezan s novom infrastrukturom gasovoda koji će biti izgrađen “uzvodno u Bugarskoj i nizvodno u Mađarskoj”.

U svom mišljenju, Sekretarijat traži niz uslova kako bi se osiguralo da projekat ne dovede do zatvaranja tržišta, odnosno monopola, u Srbiji i šire.

Projekat gasovoda “Gastrans” je produžetak novog gasovoda koji će se graditi u Bugarskoj, a za koji se očekuje da će se povezati s projektom Turski tok koji povezuje Rusku Federaciju sa Turskom.

Projekat ima za cilj da poveća dodatne količine ruskog gasa u jugoistočnu i centralnu Evropu.

Sa predviđenim kapacitetom od skoro 14 milijardi kubnih metara gasa godišnje, Gastransov cevovod trebalo bi da počne sa radom na srpskom segmentu već do 2020. godine, i da dostigne svoj puni kapacitet tokom 2022. godine.

U svojoj proceni, Sekretarijat se usredsredio na potrebu stvaranja ispravno funkcionalnih likvidnih i konkurentnih tržišta gasa u Energetskoj zajednici na osnovu jednakih pravila i uslova.

Kako se navodi, tržišta gasa u jugoistočnoj i centralnoistočnoj Evropi oslanjaju se na isporuke ruskog gasa i često imaju ograničene veze sa susednim zemljama.

U proceni uticaja projekta “Gastrans”, Sekretarijat, s jedne strane, zaključuje da će novi gasovod koji ulazi u zemlju sa juga poboljšati bezbednost snabdevanja diversifikacijom puteva snabdevanja, a s druge, upozorava da će on učvrstiti i održati dominaciju ruskog Gasproma i Srbijagasa, koji su partneri na tom projektu.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić juče je naznačio da je Srbija značajno bliže izgradnji gasovoda kroz zemlju posle Mišljenja Energetske zajednice u vezi s projektom Magistralnog gasovoda od granice s Bugarskom do granice s Mađarskom.

On je naveo i da će pitanja iz tzv. Trećeg energetskog paketa, koji zabranjuje monopol u trasportu i trgovini gasom, biti predmet daljih razgovora između EZ i srpskog regulatornog tela, Agencije za energetiku.

a

Izvor: MONDO Vesti