Home » Srbija » DOBRO IM OVDE: Leoni započeo četvrtu fabriku

DOBRO IM OVDE: Leoni započeo četvrtu fabriku

Kompanija Leoni započela je danas u Kraljevu izgradnju četvrte fabrike kablova u našoj zemlji, koja će zaposliti 5.000 radnika.

leoni, vučićFoto: Tanjug/Rade Prelić

To će biti prva nova fabrika u Kraljevu posle 30 godina i najveća fabrika Leonija u Srbiji, a u njoj će se proizvoditi kablovski setovi za jednog od svetskih premium proizvođača automobila Mercedes Benc.

Investirali 90 miliona evra

Leoni je od početka rada u Srbiji 2009. godine investirao oko 90 miliona evra u objekte i opremu. Za proteklih 10 godina, Leoni Wiring Systems Southeast d.o.o uplatio je u budžet Srbije više od 52 miliona evra za poreze i doprinose na zarade zaposlenih

Leoni će u izgradnju i opremanje fabrike, čijem je polaganju kamena temeljca prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, uložiti 60 miliona evra i otvoriće 5. 000 novih radnih mesta do 2023. godine.

Obeležavanju početka radova su prisistvovali i generalni direktor kompanije Leoni Srbija Klemens Saks, član Borda direktora Leoni grupe Martin Štutem, ambasador Nemačke Tomas Šib i gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić.

Fabrika na Ratarskom imanju imaće ukupno 60. 000 metara kvadratnih, od čega će proizvodni deo zauzimati 45. 000 kvadrata.

Ceo objekat će biti završen u prvom kvartalu 2020. godine.

Izgradnja prve faze fabrike sa oko 6. 500 metara kvadratnih biće završena do kraja godine i biće zaposleno 150 ljudi, a do kraja januara 2019. u fabrici će početi test proizvodnja.

Ta kompanija je globalni proizvođač rešenja za prenos energije i podataka u automobilskoj i drugim industrijama.

Leoni u Srbiji već ima tri fabrike, u Prokuplju, Malošištu kod Doljevca i Nišu, gde je zaposleno oko 6. 000 radnika, i trenutno je jedan od 15 najvećih izvoznika u Srbiji.

Leoni je prisutan u Srbiji od 2009. godine, kada je otvorio svoju prvu fabriku, u Prokuplju.

Takođe, 2014. godine otvorena je fabrika u Malošištu, a 2017.godine fabrika u Nišu. Sve fabrike proizvode kablovske setove za svetske proizvođače premium automobila, poput BMW-a i Mercedesa.

Leoni će sa tom fabrikom zapoljšavati više od 10.000 ljudi u našoj zemlji i tako postati najveći poslodavac u industrijskom sektoru u Srbiji.

Izvor: MONDO Vesti