Home » Srbija » Drastičan skok cena energenata, nafta “paprena”

Drastičan skok cena energenata, nafta “paprena”

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) je izrazila zabrinutost povodom drastičnog poskupljenja energenata, budući da su cene nafte, gasa i uglja trenutno na višegodišnjem maksimumu.

novac, evro, evri, strana valuta, valute, 100 evra pare valuta menjačnicaFoto: MONDO/Mario Milojević

“Naš stav je da su se skupi energenti ponovo vratili, što predstavlja pretnju po privredni rast“, navodi se u najnovijem mesečnom izveštaju IEA sa sedištem u Parizu.

Cene nafte su porasle za više od 25 odsto u ovoj godini, podseća američka TV mreža CNBC.

Zbog rastućih cena energenata, IEA je danas smanjila procene tražnje nafte za 2018. i 2019. godinu, srezavši ih za oko 110.000 barela dnevno, na 1,3 miliona u ovoj godini i na 1,4 miliona barela dnevno u narednoj godini.

Odluka Međunarodnog monetarnog fonda da smanji projekcije rasta globalne ekonomije, trgovinski sporovi i visoke cene nafte, prouzrokovali su smanjenje potrošnje, navodi se u izveštaju energetske agencije.

Cena nafte tipa “brent” jutros je porasla za 1,2 odsto na 81,29 dolara za barel, a američke “lake” nafte (WTI) za 1,0 procenat na 71,73 dolara.

Cena “brenta” je prošle nedelje u Londonu dostigla četvorogodišnji maksimum, premašivši 85 dolara za barel, usled zabrinutosti da će američke sankcije na iranski izvoz nafte dovesti do manjka ponude na tržištu pred kraj ove godine.

Izvor: MONDO Vesti