Drecun: Priština želi da nas izigra, Lajčak popušta pod pritiskom – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Srbija » Drecun: Priština želi da nas izigra, Lajčak popušta pod pritiskom

Drecun: Priština želi da nas izigra, Lajčak popušta pod pritiskom

Milovan Drecun je u Jutarnjem programu govorio o jučerašnjim razgovorima u Briselu i istakao da Priština ne želi da razgovara o ZSO.

Smatra i da specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak popušta pod pritiskom Prištine i pokušava da ide nekim drugim putem koji neće dovesti do postizanje sporazuma.

U pripremi razgovora Beograda i Prištine, kako je podsetio, dogovoreno je da se ide na dva koloseka – da se razgovara o onome što nije realizovano, pre svega o ZSO, a da se na drugom koloseku razgovara o ekonomskoj saradnji, pitanju nestalih i raseljenih.

Drecun kaže da Priština želi da gurne ZSO u stranu, da se postigne nazovi dogovor o ta tri pitanja i kaže da je postignut sveobuhvatni sporazum o normalizaciji i da onda samo treba da se razgovara o međusobnom priznavanju.

„Srpska delegacija je povukla dobar potez kojim je predupredila tu političku igru i rekla – tu mora da se postigne dogovor o ZSO i da se dogovorimo precizno kada će Zajednica biti formirana, inače nema napretka“, istakao je Drecun.

Podsetio je da je posle prvog Briselskog sporazuma napravljen sporazum o Zajednici srpskih opština čime su definisani detalji kako će izgledati okvir, ciljevi i njena organizaciona struktura.

Takođe, predviđena je i njena posebna pravna priroda i da će Vlada Kosova usvojiti direktno primenjivu uredbu i da se neće raspravljati na ustavnom sudu, nego će vlada doneti uredbu kojem će samo uvesti ZSO u pravni poredak.

„Taktika Prištine ide u dva pravca“

Objašnjava da taktika Prištine ide u dva pravca.

„Jedno je da kažu da to nije u skladu sa ustavom, iako su prihvatili sporazum. Sa druge strane, Tači uvodi u priču paralelu sa Republikom Srpskom. Zajednica srpskih opština nije zamišljena da bude druga Republika Srpska, već kao kao nedostajući mehanizam za opstanak srpskog naroda i njegov razvoj“, naveo je Drecun.

Ističe da ta zajednica ne bi bila potrebna da su Srbi bili građani ravnopravni sa Albancima.

Čudno je što Lajčak prihvata tu igru Prištine, ukazuje Drecun i dodaje da je Lajčak eksponent nemačke politike.

„Priština želi da nas izigra i da ovu situaciju iskoristi da bi stvorila sliku i da bi nametnula stav po kojem može da se razgovora samo o međusobnom priznavanju“, kaže Drecun.

Izvor: rts.rs