Država će izdvojiti pet miliona evra, svako naselje dobiće tablice sa adresom – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Država će izdvojiti pet miliona evra, svako naselje dobiće tablice sa adresom

Država će izdvojiti pet miliona evra, svako naselje dobiće tablice sa adresom

 

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da se ažuriranjem adresnog registra u Srbiji uvodi red u državu koja će, kaže, za taj projekat izdvojiti oko pet miliona evra.

Branabić je u prostorijama Srpsko-korejskog informatičkog pristupnog centra razgovarala sa novozaposlenim geodetama iz Republičkog geodetskog zavoda koji rade na izradi elaborata ulica i kućih brojeva u okviru ažuriranja adresnog registra.

– „Država će izdvojiti pet miliona evra, kako bi se obezbedilo da sva naselja u Srbiji dobiju tablice sa nazivima ulica i kućnim brojevima, čime ćemo rešiti ovu situaciju koja stvara veliki broj problema građanima“ – rekla je Brnabić koja je još kao ministarka državne uprave i lokalne samouprave pokrenula inicijativu da se reši taj problem.

Adresni registar sadrži podatke o nazivima ulica i kućnim brojevima i jedan je od ključnih državnih registara.

Prema procenama više od tri miliona građana ima prijavljeno prebivalište u ulicama bez određenog kućnog broja, od čega je više od dva miliona prijavljeno na adresama za koje nije određen ni naziv ulice, rekla je premijerka.

– „Ažuriranje adresnog registra je još jedan od velikih koraka u pravcu uvođenja reda u državi i modernizaciji državne uprave u Srbiji, kako bi građanima i privredi bile omogućene efikasne i lako dostupne usluge koje pruža država“ – rekla je Brnabić.

Ona očekuje da će realizacija projekta biti završena polovinom sledeće godine.

Premijerka je predhodno prisustvovala potpisivanju sporazuma o saradnji između Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Republičkog geodetskog zavoda koji su potpisali ministar Branko Ružić i direktor RGZ Borko Drašković.

 

Izvor: Tanjug