Duh mladosti u Novom Sadu – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Srbija » Duh mladosti u Novom Sadu

Duh mladosti u Novom Sadu

Programe koji se sprovode kreirali su mladi za mlade. Svrstani su u sedam programskih stubova.

“Od toga da afirmišemo mlade umetnike do toga da afirmišemo mlade muzičare do toga da imamo centre i podrške za mlade, do toga da radimo sa Turističkom organizacijom Novog Sada na razvoju turističke ponude za omladinu u Novom Sadu i okolini i socijano drušvene pomoći za mlade ljude”, kaže Stanislava Marojević, asistent, programski koordinator OPENS-a.

Do sada je urađeno 500 programa.

“Najlepša stvar je da su sve to uradili mladi za mlade”, kaže Stanislava.

Veliki broj biće nastavljen sledeće godine. Među njima je program Karavan omladinskog aktivizma – Spirit of Youth koji je povezao je mlade šesnaest gradova zemalja Jugoistočnog Balkana.

“Omladinska organizacija Spirit of Youth ima nešto više od 200 volontera, a ovim projektom smo do sada okupili preko 50.000 mladih u gradovima koje smo obišli do ovog momenta”, kaže Tatjana Matijević, generalni sekretar OO “Spirit of Youth”. 

Uz podršku Univerziteta u Beogradu, predstavljali su se i na univerzitetima i u studenstkim domovima gradova domaćina.  

“Teme su bile u stvari kako se mi bavimo omladinskim aktivizmom, politikom i volonterizmom u našim državama, i u saradnji sa univrezitetima, oni su izabrali svoje predavače koji su neke svoje aktivnosti nama objasnili, i onda smo imali otvorenu diskusiju”, kaže Tatjana Matijević.

Ostvarena saradnja, kažu, daje nadu da će biti novih zajedničkih projekata. A maršuta karavana omladinskog aktivizma sledeće godine biće Podgorica, Tirana, Skoplje i Solun.

Izvor: rts.rs