Dženet Jelen postala prva sekretarka za finansije SAD – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Svet » Dženet Jelen postala prva sekretarka za finansije SAD

Dženet Jelen postala prva sekretarka za finansije SAD

Dženet Jelen potvrđena je ubedljivom većinom glasova u Senatu kao prva žena – sekretar za finansije u američkoj istoriji. Odmah je započela saradnju sa Kongresom na paketu pomoći pogođenima koronavirusom, razmatranju američke politike sankcija i jačanju finansijske regulative.

Senat je glasao 84-15 za potvrdu Jelen, a svi glasovi „protiv“ potekli su sa republikanske strane, od kojih je nekoliko senatora izrazilo zabrinutost zbog plana predsednika Džoa Bajdena o paketu pomoći pogođenima pandemijom u vrednosti od 1,9 hiljada milijardi dolara, kao i planova koji se odnose na poreze i potrošnju.

Lider senatske većine Čak Šumer izjavio je da je Jelen po drugi put ušla u istoriju, sedam godina nakon što je postala prva žena na čelu američkih Federalnih rezervi.

„U Sekretarijatu za finansije postoje dugi hodnici gde vise portreti svih 77 sekretara – 77 muškaraca – počevši od Aleksandra Hamiltona“, napisao je Šumer na Tviteru. „Oduševljen sam što sam danas glasao za Dženet Jelen i što se tom hodniku dodaje prvi portret jedne žene.“

Jelen će imati ključnu ulogu u saradnji sa Kongresom na sprovođenju Bajdenovog plana finansijske pomoći pogođenima koronavirusom, i njegovim obećanjima da će uložiti 2.000 milijardi dolara u infrastrukturu, projekte zelene energije i istraživanja da se ojača konkurentnost američkih kompanija.

Sekretarijat za finansije će nadzirati Bajdenove planove da pomogne u finansiranju tih inicijativa, podizanjem korporativne poreske stope na 28% sa 21% i povećanjem poreza za Amerikance koji zarađuju više od 400.000 dolara godišnje.

Republikanci su izrazili zabrinutost zbog troškova i povećanog zaduživanja i vratili se finansijskom konzervativizmu, nakon što su za vreme Trampovog mandata dozvolili povećanje deficita poreskim olakšicama iz 2017. i izdvajanjem skoro 5.000 milijadi dolara za pomoć pogođenima koronavirusom.

Na pretresu za potvrdu prošle nedelje, Jelen je poručila senatorima da treba da povećaju minimalnu nadnicu i „naprave veliki gest“ paketom pomoći, jer u protivnom rizikuju da dođe do još bolnije recesije kao posledica pandemije.

Potvrda Dženet Jelen manje od sedam dana nakon što je Bajden stupio na položaj je brza po novijim standardima. Njen republikanski prethodnik Stiven Mnučin potvrđen je tek tri nedelje posle Trampove inauguracije 2017. glasanjem po partijskoj liniji.

Dženet Jelen, koja je ekonomista po profesiji i predavala je na Univerzitetu Kalifornijie u Berkliju, predstavljaće Bajdenovu administraciju u globalnim finansijskim pitanjima. Ona će biti na čelu velikog sekretarijata u čije dužnosti spada nadzor rada poreske službe, donošenje politike o regulativi banaka, i održavanje kontakata administracije sa Vol stritom.

Izvor: Glas Amerike