EBRD objavio nove prognoze pada BDP-a u regionu, procena za Srbiju ostala ista – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Srbija » EBRD objavio nove prognoze pada BDP-a u regionu, procena za Srbiju ostala ista

EBRD objavio nove prognoze pada BDP-a u regionu, procena za Srbiju ostala ista

Prema predviđanjima EBRD-a, Crna Gora i Albanija će 2020. godine zabeležiti najveće recesije u regionu od po devet procenata, pri čemu je projekcija crnogorskog pada produbljena za jedan procentni poen, a za Albaniju je nepromenjena u odnosu na maj.

Hrvatska ekonomija će, takođe, pasti više za 1,5 odsto nego što je ranije prognozirano, i ove godine će zabeležiti minus od 8,5 odsto, dok se Sloveniji predviđa pad BDP-a od 7,5 procenata, za dva procentna poena dublji u odnosu na majsku projekciju EBRD-a.

Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju i kosovsku privredu očekuje u ovoj godini ekonomski pad od pet odsto, predviđa banka sa sedištem u Londonu.

Što se tiče prognoza rasta BDP-a za 2021, EBRD je srezao procene svim ekonomijama u regonu zbog neizvesnosti i negativnih rizika vezanih za potencijalno pooštaravanje mera socijalne distance usled razbuktavanja koronavirusa.

Prema novom izveštaju, EBRD predviđa rast BDP-a Srbije od 3 odsto iduće godine, u odnosu na majsku projekciju od šest odsto.

Banka je najviše sasekla procenu rasta Albanije i Crne Gore u 2021. godini.

Albaniji sada predviđa rast od 4,5 odsto dogodine, za čak 7,5 procenata manji u odnosu na majsku prognozu, a Crnu Goru očekuje za 5,5 procenata manji rast nego što je predviđano pre.

Takođe je srezana prognoza rasta Hrvatske za 2,5 procentnih poena i Slovenije za 1,5 procentni poen, na 3,5 odsto za obe zemlje.

Prema izveštaju EBRD, projekcija rasta kosovskog BDP-a za 2021. godinu je smanjena za 3,5 odsto, dok se za BiH i Severnu Makedoniju predviđa rast od po tri odsto, niži za tri odnosno za 2,5 procentnih poena nego što se procenjivalo u maju.

Kako je navedeno, ceo region Zapadnog Blkana zabeležiće ove godine pad od 5,1 posto, nakon čega će iduće godine uspediti privredni oporavak od 3,4 procenta.

Izvor: rts.rs