EK povećala prognoze rasta ekonomije evrozone – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » EK povećala prognoze rasta ekonomije evrozone

EK povećala prognoze rasta ekonomije evrozone

Evropski komesar za ekonomska pitanja Pjer Moskovisi

 

Evropska komisija je povećala projekcije privrednog rasta evrozone za ovu i narednu godinu, zbog uverenja da će se solidan ekonomski rast u Evropi očuvati do 2019. godine.

Bruto domaći proizvod 19-člane evrozone će porasti za 2,3 odsto u tekućoj godini, što je više u odnosu na projekciju rasta od 2,1 odsto iz novembra, navodi se u zimskim ekonomskim projekcijama Komisije.

I naredne godine će se nastaviti solidan rast ekonomije evrozone, i to po stopi od dva odsto umesto ranije projektovanih 1,9 procenata.

„Evrozona beleži stope rasta koje nisu viđene još od perioda pre izbijanja finansijske krize. Nezaposlenost i budžetski deficiti nastavljaju da padaju, a investicije najzad beleže značajan rast“, izjavio je evropski komesar za ekonomska pitanja Pjer Moskovisi povodom objavljivanja najnovijeg izveštaja.

Zvanični Brisel je pak upozorio da tržišna volatilnost predstavlja pretnju po uspon ekonomije evrozone.

Kada je reč o 27-članoj Evropskoj uniji, iz koje je izuzeta Britanija zbog pokretanja procesa istupanja iz Unije, njen BDP će porasti za 2,5 odsto ove godine i za 2,1 odsto u 2019. godini, prema procenama Komisije.

Britanija će, međutim, ostvariti rast koji je znatno ispod te stope, odnosno rast od 1,4 odsto u 2018. i od 1,1 odsto u 2019. godini.

 

IZVOR:RTS, TANJUG