Home » Srbija » “Ekonomski zemljotres regiona, ako VW dođe u Srbiju”

“Ekonomski zemljotres regiona, ako VW dođe u Srbiju”

volkswagen polo, polo, automobil, automobili, folksvagenFoto: Mondo/Stefan Stojanović

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je da, ukoliko bi se kompanija Folksvagen odlučila da investira u Srbiju, to bi potpuno promenila ekonomsku sliku Srbije i regiona.

Čadež kaže da država inače pregovara sa mnogo velikih investitora, te da je svaka kompanija ta koja treba da se odluči da li će investirati ili ne, a da je država obezbedila uslove svim investitorima da dođu u našu zemlju.

“Znam da se pregovara sa mnogo velikih investitora i kompanija, želimo da kompanije same odluče da investiraju. Ako se desi jedna takva investicija, to bi promenilo opštu ekonomsku sliku regiona”, kaže Čadež.

Podseća da se od 2012. godine udvostručio izvoz iz naše zemlje, da ima dosta kompanija koje u Srbiji proizvode delove za auto industriju, a da se investitori odlučuju da dođu u našu zemlju jer su, kako je rekao, ekonomski pokazatelji dobri.

Govoreći o mogućnostima da se privredi izađe u susret i da se smanje porezi i doprinosi na plate, Čadež kaže da je to nešto što je u planu u narednom periodu i da se na tome razgovara sa Vladom Srbije.

“Novosti”: Folksvagen gradi fabriku u Srbiji

“Večernje novosti” su objavile da je Folksvagen odlučio da novu fabriku gradi u našoj zemlji. Najveći automobilski proizvođač na svetu odlučio se za Srbiju u konkurenciji drugih zemalja iz regiona. Prema saznanjima ovog lista, prvi četvorotočkaši iz Folksvagenove fabrike u Srbiji trebalo bi da izađu već 2023. godine.

Nedavno smo preneli informaciju nemačkog portala Automobilwoche da Folksvagen planira da gradi novu fabriku u Rumuniji, Bugarskoj ili Turskoj. Ubrzo nakon toga, Dojče Veleu je potvrđeno da najveći svetski proizvođač vozila stiže u ovaj region i da će novi pogon graditi u Srbiji ili Bugarskoj.

Prema tim informacijama, reč je o investiciji od 1,4 milijarde evra, gde će biti zaposleno oko 5.000 radnika plus 650 inženjera, a sve to na površini od 400.000 kvadratnih metara. U novoj će se proizvoditi oko 300.000 automobila godišnje – pet modela Folksvagena, Škode i Seata.

Performanse srpske ekonomije, dolazak gotovo svih najvažnijih proizvođača automobilskih komponenata, ali i prijateljski odnosi našeg državnog rukovodstva sa kolegama iz Nemačke, pretegnuli su jezičak na vagi u našu korist, prenele su Novosti.

Lokacija nije poznata, ali je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u nekoliko navrata pomenuo Šumadiju kao adresu investicije koja bi u potpunosti promenila “krvnu sliku” naše ekonomije.

Ukoliko se ostvare ovi ambiciozni planovi nemačkih investitora i srpskih vlasti, naš izvoz bi mogao da poraste za petinu.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagram stranicama.

Izvor: MONDO Vesti