Elp i Amazon onemogućili preuzimanje i upotrebu aplikacije Parler – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Svet » Elp i Amazon onemogućili preuzimanje i upotrebu aplikacije Parler

Elp i Amazon onemogućili preuzimanje i upotrebu aplikacije Parler

Tehnološke kompanije Epl (Apple Inc.) i Amazon (Amazon.com) onemogućile su korisnicima preuzimanje aplikacije društvene mreže Parler sa svojih servisa.

Postupak je obrazložen time što njeni administratori nisu preuzeli adekvatne mere kako bi sprečili postavljanje objava koje pozivaju na nasilje.

Suspendovali smo aplikaciju Parler dok ne budu razrešili sporna pitanja”, saopštila je Epl.

Ta kompanija je Parleru dala rok od 24 sata da dostavi detaljni plan rada – ističući da su njeni korisnici koristili taj servis za koordinaciju opsade Kapitol hila koja se dogodila u sredu.

Inače, većina njenih korisnika su građani konzervativnije orijentacije i stavova koji naginju ka desnici.

Istovremeno, Amazon je suspendovao Parler sa svog servisa uz obrazloženje da ta društvena mreža nije uspela da sputa objava koje promovišu nasilje – čiji se broj značajno povećavao, saznaje agencija Rojters. Te informacije potvrdio je portparol Amazona.

Istovetan potez u petak je povukla i kompanija Gugl (Google).

Društvenu mrežu Parler podržavaju brojne pristalice odlazećeg predsednika Donalda Trampa, čiji je Tviter nalog trajno suspendovan, i deluje kao svojevrsno virtuelno okupljalište građana kojima je pristup toj društvenoj mreži zabranjen.

Džon Maci, izvršni direktor Parlera izneo je kritike na račun Amazona, Gugla i Epla, rekavši da je jasno da se radi o kooridinisanoj aktivnosti imajući čiji je cilj ograničiti mogućnosti aplikacije – u trenutku kada je Trampu zabranjen pristup drugim društvenim mrežama.

Postoji mogućnost da Parler neće biti dostupan tokom jedne sedmice dok ga budemo obnavljali od nule”, objavio je Maci na društvenoj mreži Parler.

Radi se o koordiniranom napadu tehnoloških giganata kako bi eliminisali konkurenciju na tržištu.

Ovo je bio koordinirani napad tehnoloških giganta da ubiju konkurenciju na tržištu. Očekujte da se rat protiv konkurencije i za slobodu govora nastavi i nemojte nas otpisivati”, istakao je Maci.

Uz to, desno orijentisani korisnici društvenih mreža u Sjedinjenim Državama počeli su masovnije da koriste platformu za komuniciranje Telegram, kao i društvenu mrežu Gab.

Podsetimo, hiljade pristalica odlazećeg predsednika Donalda Trampa okupile su se u sredu u Vašingtonu, na protestima povodom navodne izborne krađe, tvrdnji koje su odbacile američke sudske institucije u ukupno 64 tužbi koje nisu prihvaćene.

Situacija je kulminirala kada je deo Trampovih pristalica upao u kompleks Kapitol hila u trenutku u kome se u Kongresu održavala sednica na kojoj su se članovi Senata i Predstavničkog doma izjađnjavali o rezultatima glasanja Elektorskog koledža po kojima je na novembarskim predsedničkim izborima pobedio demokratski kandidat Džo Bajden.

Ukupno pet osoba izgubilo je život tokom nereda, poslednja potvrđena žrtva je jedan policajac. Najavljena je i federalna istraga njegove smrti.

Američke vlasti vode istragu povodom nereda i nasilja koje je izbilo. Do sada je u okviru nje privedeno i optuženo više desetina građana.

Izvor: Glas Amerike