EU donirala opremu za prevenciju poplava vrednu 6,15 miliona evra – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » EU donirala opremu za prevenciju poplava vrednu 6,15 miliona evra

EU donirala opremu za prevenciju poplava vrednu 6,15 miliona evra

 

Evropska unija donirala je Ministarstvu odbrane najsavremeniju opremu za prevenciju poplava. U pitanju je oprema za lasersko snimanje terena iz vazduha, kao i hardver i softver za obradu podataka, pomoću kojih će biti izrađeni digitalni modeli plavnih područja. Projekat je predstavljen na aerodromu „Batajnica“, u vrednosti od 6,15 miliona evra, a finansira se iz IPA fonda uz implementacionu podršku Svetske banke. Šef evropske delegacije u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je bolje dati jedan evro za prevenciju, nego 7 evra za saniranje posledica klimatskih promena. 

Ovaj avion jedan je od mnogih koji će u naredne dve godine nadletati prostor od skoro 10.000 kvadratnih metara u Srbiji, koji je definisan kao plavno područje.

fabrici, vulin, obnova, posledica, poplava, batajnica

Tanjug (Jovo Mamula)

U jednom od ovih aviona biće instaliran LIDAR sistem koji će laserski snimati sve kritične tačke od poplava u Srbiji. Dobijeni materijal šalje se Vojnogeografskom institutu za koji će izraditi karte ugroženosti i karte rizika od poplava. Cilj je da projekat bude završen do 2020. godine.

Ako je nešto naučeno iz iskustva iz 2014. godine, to je da je prevencija u borbi sa klimatskim promenama pola posla.

„Bolje je investirati 1 evro u prevenciju nego 7 evra u obnovu. Ovo je samo jedan deo paketa u pomoći Srbiji u borbi protiv klimatskih promena. Do sada smo u ovoj oblasti donirali više od 170 miliona evra za prevenciju i obnovu od poplava. Imate sada najsavremeniju i vrlo sofisticiranu opremu i nadam se da ćete je dobro iskoristiti u stvaranju društva otporno na elementarne nepogode“, rekao je Sem Fabrici, šef evropske delegacije u Srbiji

„Vojnogeografski institut koji je nosilac projekata koji pred sobom ima ozbiljan posao. Što je posao koji će značajno pomoći našoj zemlji da se mnogo uspešnije nosi sa potencijalnim pretnjama, da predviđa događaje i da ide u susret svetu koji se nažalost ne menja na bolje“, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

obnova, posledica, poplava, batajnica

Tanjug (Jovo Mamula)

LIDAR sistem pomoći u unapređenju postojeće infrastrukture zaštite od poplava i izgradnji novih, kaže direktor vladine Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević. U daljoj borbi sa klimatskim promenama moramo biti brži i efikasni, jer nam, tvrdi Blagojević, vremenske prilike ne idu na ruku.

„Pred nama je period sa dosta padavina i imaćemo više poplava i toga moramo da budemo svesni. Ova oprema treba da pomogne i u slučaju pripremljenosti, za slučaj poplava… Da možemo sa resursima kojima raspolažemo da delujemo efikasnije“, rekao je Marko Blagojević, direktor vladine Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

Veliku korist od LIDAR sistema imaće i dalje urbano planiranje, kaže Blagojević, jer više neće moći kao ranije da se objekti grade na mestima koja se nalaze na najkritičnijim mestima od plavljenja.

 

 

Izvor: RTV (Darko Nikolić)

Arhive