EU pravda politiku distribucije vakcina, članice se žale da je neravnomerna – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Svet » EU pravda politiku distribucije vakcina, članice se žale da je neravnomerna

EU pravda politiku distribucije vakcina, članice se žale da je neravnomerna

Evropska komisija je u subotu pravdala svoju politiku distribucije vakcina u EU, nakon što su Austrija i još pet članica saopštile da se doze ne dodeljuju ravnomerno.

U zajedničkom pismu upućenom komisiji i Evropskom savetu, lideri šest evropskih zemalja, među kojima su i Češka, Bugarska, Slovenija, Letonija i Hrvatska, zatražili su razgovore o distribuciji vakcina.

Komisija je odgovorila da se doze distriburaju proporcionalno broju stanovnika i uzimajući u obzir epidemiološku situaciju i dodala da vlade članica odlučuju kako da ih raspodele.

Prema fleksibilnoj politici, koju su usaglasile članice EU, države koje se suočavaju sa težom fazom epidemije mogu da dobiju više doza, ako pojedine vlade odluče da ne uzmu svoj proporcionalni deo, navela je komisija u saopštenju.

„Na članicama je da postignu sporazum ako žele da se vrate na raspodelu po broju stanovnika“, ističe se u saopštenju i dodaje da komisija podržava raspoređivanje doza isključivo po toj metodi.

Evropska komisija je na udaru kritika zbog spore vakcinacije, iako vlade EU imaju glavnu ulogu u kupovini vakcina i planovima za imunizaciju.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao je da se doze ne raspoređuju ravnomerno među članicama uprkos sporazumu u EU da se to radi u skladu sa brojem stanovnika. Kurc je, ne nudeći dokaze, za to okrivio odvojene sporazume postignute između EU odbora za vakcinaciju i farmaceutskih kompanija.

U pismu, koje su Kurc i njegove kolege uputili predsednici komisije Ursuli fon der Lajen i predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu, traži se postizanje „evropskog rešenja“.

„Prethodnih dana smo otkrili da farmaceutske kompanije ne dostavljaju vakcine pojedinačnim članicama EU po jednakoj osnovi, poštujući princip po broju stanovnika. Zbog toga tražimo da lideri o tome razgovaraju što je pre moguće“, navodi se u pismu.

Kurc je ustvrdio je da je Malta na putu da do kraja juna ima tri puta više doza, u odnosu na broj stanovnika, od Bugarske.

Opozicione stranke u Austriji optužile su Kurca da pokušava da prebaci krivicu za usporenu vakcinaciju i da traži „žrtvene jarce za svoj neuspeh“.

Neimenovani zvaničnik EU rekao je da je Mišel primio pismo i da je za 25. i 26. mart već planiran liderski samit, na kojem će se ponovo „razmotriti koordinacija u pogledu Kovida 19“, prenosi Rojters.

Izvor: Glas Amerike

Arhive