Home » Srbija » Evo ko je najpopularniji u Srbiji

Evo ko je najpopularniji u Srbiji

Pogodite koji svetski lider je najviše “prirastao srcu” građanima Srbije…

srbija mapa evropa svet Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Papa Franja, nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron najpopularniji su lideri u svetu, a u Srbiji – predsednik Rusije Vladimir Putin, pokazala je međunarodna studija “End of year, svetski lideri”.

U studiji Medijum Galupa,e učesnicima istraživanja ponuđeno 12 imena svetskih lidera na rangiranje.

Povoljno mišljenje o Putinu ima 81 odsto ispitanika u Srbiji,a sledi ga predsednik Kine Si Đinping sa 61 odsto, dok je na trećem mestu Merkelova sa 38 odsto, navodi se u studiji koja je Tanjugu dostavljena iz Medijum Galupa.

Američki predsednik Donald Tramp i njegov francuski kolega Emanuel Makron su na istom procentu – od 33 odsto građana Srbije koji o njima imaju povoljno mišljenje.

Ispitanici su, inače, odgovarali na pitanje da li imaju veoma povoljno, uglavnom povoljno, uglavnom nepovoljno ili veoma nepovoljno mišljenje o svetskim liderima.

Kada je reč o globalnoj listi popularnosti, iza papa Franje, koji ima 56 odsto, i Angele Merkel sa 49 odsto je francuski predsednik Makron, o kome se povoljno izjasnilo 45 odsto ispitanika.

Predsednik Rusije na svetskoj listi zauzeo je četvrtu poziciju i ima 43 odsto, a sledi ga britanska premijerka Tereza Mej sa 38 odsto, dok se kineski predsednik Si Đinping našao se na šestom mestu sa 37 odsto.

Na dnu liste svetskih lidera, po popularnosti, kako u Srbiji, tako i u svetu našao se predsednik Irana Hasan Ruhani.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, prema istraživanju, popularniji je u svetu nego u Srbiji i kod se nalazi na pretposlednjem 11. mestu, dok je u svetu na devetoj poziciji.

erdogan, Foto: mondo/lana stošić

Indeks popularnosti svetskih lidera, koji predstavlja razliku između pozitivnog i negativnog mišljenja po državama, pokazuje da je Putin najpopularniji u Vijetnamu, zatim u Kazahstanu, Jermeniji, Rusiji, a zatim u Srbiji, dok je Si Đinping najpopularniji u Moldaviji, Kazahstanu, Albaniji i Srbiji.

Putin je najlošije “prošao” u Poljskoj, a Đinping u Japanu gde o njima u proseku imaju nepovoljno mišljenje.

U Vijetnamu su popularni i američki predsednik i nemačka kancelarka, dok je Tramp najlošije prošao u Nemačkoj, a Merkelova u Češkoj.

Srbi, prema indeksu, nepovoljno mišljenje imaju i o Donaldu Trampu.

U studiji je ukupno učestvovalo 53.769 ispitanika, navodi se u studiji Medijum Galupa.

Izvor: MONDO Vesti