Finansiranje projekata za dobrobit lokalnih zajednica – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Finansiranje projekata za dobrobit lokalnih zajednica

Finansiranje projekata za dobrobit lokalnih zajednica

 

Grad Kragujevac ugostio je predstavnike sedamnaest organizacija civilnog društva koje će u narednih godinu dana realizovati niz projekata namenjenih poboljšanju životnih uslova građana u Dimitrovgradu, Kragujevcu, Paraćinu i Šapcu.

Prilikom potpisivanja sporazuma o finansiranju ovih projekata, organizovanom u okviru  Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu, skraćeno ReLOaD, koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), istaknuto je da će najveći broj inicijativa unaprediti položaj mladih, žena, starih, dece sa smetnjama u razvoju i osoba sa invaliditetom.

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić i predstavnici organizacija civilnog društva

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić i predstavnici organizacija civilnog društva

Preostali projekti doprineće lokalnim zajednicama zaštito životne sredine, razvojem preduzetništva u turizmu i zaštitom kulturne baštine.

Četiri lokalne samouprave – Dimitrovgrad, Kragujevac, Paraćin i Šabac – finansiraće sedamnaest projekata sa ukupno 235.000 evra, sredstvima Evropske unije, uz sufinansiranje UNDP-a i sredstva iz opštinskih/javnih budžeta.

„Praksa je pokazala da je lokalnim samoupravama u Srbiji, uprkos unapređenom zakonskom okviru, potrebna dodatna podrška, kako bi u potpunosti usaglasile svoje pravilnike, uvele nove procedure i osigurale transparentno finansiranje organizacija civilnog društva (OCD) po uzoru na evropsku praksu.

S druge strane, OCD nedostaju znanja i iskustva kako bi se prilagodile novom načinu konkurisanja za javna sredstva, uključujući obaveze vezane za praćenje i izveštavanje o korišćenju dodeljenih sredstava“, rekla je Steliana Nedera, zamenica stalne predstavnice UNDP-a u Srbiji.

„Odabranim projektima finasiraće se obuka koju će proći vršnjački edukatori u osnovnim školama na temu vršnjačkog nasilja i toleranije u sportu i na terenima, sprovešće se programa obuke očuvanja reproduktivnog zdravlja mladih, realizovati Kamp životnih veština za osobe sa autizmom, podizanje ekološke svesti učenika, roditelja i nastavnika osnovnih škola i sprovešće se aktivno učešće u zaštiti i unapređenju životne sredine…. Sve aktivnosti sprovodiće se na teritoriji Grada, a benefit će imati svi Kragujevčani. Ukupna vrednost projekata je oko 6.700.000 dinara od kojih je 20 odsto učešće Grada“, rekao je gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić.

ReLOaD ima za cilj da pomogne izabranim gradovima i opštinama da povećaju učešće građana u procesima donošenja odluka na lokalnom nivou i transparentno finansirale projekte OCD, na dobrobit lokalnih zajednica.

Program će pomoći poboljšanju kvaliteta pruženih usluga, posebno u oblastima u kojima lokalne vlasti ne uspevaju da obezbede adekvatan odgovor na specifične potrebe određenih grupa stanovništva.

ReLOaD program sprovodi se u nekoliko zemalja Zapadnog Balkana, ukupan budžet je 10 miliona evra, a za Srbiju je izdvojeno 900.000 evra.

U Srbiji se do kraja programa očekuje sprovođenje najmanje dvadeset projekata OCD za više od 3.000 korisnika.

Izvor: RTS