Francuski filmski karavan od 23. do 26. oktobra – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Francuski filmski karavan od 23. do 26. oktobra

Francuski filmski karavan od 23. do 26. oktobra

 

U okviru obeležavanja stogodišnjice kraja Velikog Rata, Centar za kulturu i Francuski institut iz Beograda organizuju Francuski filmski karavan od 23. do 26. oktobra filmovima koji se bave epohom koja je zauvek izmenila tok čovečanstva. Sačinjen od četiri filma koji su snimljeni u rasponu od trideset godina, ovaj ciklus nudi različite perspektive o svakodnevnom životu i životu na frontu ljudi koji su živeli u to zlo doba.

Filmovi koji će igrati kao i kraći sinopsisi:

1. Čuvarke–Les Gardiennes (FRA, 2017, 134’)
Režija:Gzavije Bovoa
Igraju: Natali Bej, Laura Smet, Iris Bri
Godina 1915: muškarci su na frontu, a žene moraju da preuzmu uloge čuvarki farmi. Majka, Ortens, neumorna radnica, zapošljava Fransin, devojčicu iz sirotišta, da joj pomaže, zato što njena ćerka odbija da posluša. Međusobno poštovanje i divljenje se razvija između Ortens i Fransin. Ali kako bi zadržala svoju porodicu na okupu, Ortens će morati da žrtvuje devojčicu, i da plati cenu.

2. Kapetan Konan–Capitaine Conan (FRA, 1996, 130’)
Režija: BertranTavernije
Igraju: Filip Toreton, Samiel Le Bian, Bernar Le Kok

Balkan, septembar 1918. godine. Dok se u Francuskoj potpisuje primirje, savezničke snage na Istočnom frontu i dalje ratuju. U Bukureštu, vojnici pljačkaju i ubijaju. Norbert ima delikatni zadatak da osudi krivce, ljude kapetana Konana, svog prijatelja, koji je zaslužan zbog toga što se istakao pod vođstvom Franšea Deperea u bici kod Dobrog Polja. Uprkos Konanovom besu, koji po svaku cenu želi da zaštiti svoje ljude, Norbert će morati da obavi svoj zadatak.

3. Istočni front, zaboravljeni front 1915-1919–Un front oublié, le Front d’Orient 1915-1919
(FRA, 2010, 52’)
Režija: Fransoa Boro
Od 1915. do 1919. godine, hiljade francuskih vojnika bore se na Balkanu. Nakon katastrofe na Dardanelima, ekspedicioni francusko-britanski korpus se iskrcava u Solunsku luku sa četvorostrukom nemogućom misijom: da pomognu srpskoj vojsci u povlačenju. Da se trajno nastane u neutralnu zemlju kako bi bilo izbegnuto njeno pripajanje neprijatelju. Da pomognu Rumuniji koja se pridružila silama Antante. Na kraju, da poraze Bugare. Teškoće su ogromne: problemi sa snabdevanjem, ekstremni klimatski uslovi, brojne bolesti, demotivisanost trupa…

4. Život i ništa drugo– La vie et rien d’autre (FRA, 1989, 135’)
Režija: Bertran Tavernije
Igraju: Filip Noare, Sabin Azema, Moris Barije
Godina 1920. Veliki Rat se završio pre dve godine. Francuska leči svoje rane i radi na rekonstrukciji zemlje. U tom ambijentu, dve žene različitog društvenog porekla je spojio isti cilj: da pronađu čoveka kog vole, a koji je nestao tokom rata. Njihova istraga ih vodi do istog izvora informacija, komandanta Delaplana. Od 6. do 10. novembra 1920. godine, Iren, Alis i komandant se upoznaju, suočavaju i uče jedni o drugima…

Dvorana Park, od 23.do 26. oktobra!