Home » Srbija » Gotova studija: Marine na Dunavu, Savi, Tisi, Begeju…

Gotova studija: Marine na Dunavu, Savi, Tisi, Begeju…

Sever Srbije bi mogao da bude nautički biser ako se ostvari bar nešto iz studije po kojoj je izgradnja marina osim na reci Begej moguća na još 10 lokacija na Dunavu, Tisi, Savi i kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

more, jahte, čamci, marinaFoto: MONDO/Dragana Todorović

Studiji su uradili Zavod za urbanizam Vojvodine i preduzeće Ehting iz Beograda, u saradnji sa pokrajinskim Sekretarijatom za privredu i turizam.

Kako pišu mediji, studija je predvidela pet marina na Dunavu, dve na Tisi, i po jednu na kanalu DTD, Savi i Tamišu.

Kada je reč o Dunavu, marine su predviđene za Bačko Novo Selo, Sremske Karlovce, Stare Banovce, Kovin i Staru Palanku, zatim, na Tisi su planirane lokacije Senta i Titel, na Savi u Sremskoj Mitrovica, na Begeju u Zrenjaninu, na Tamišu u Pančevu, a na kanalu DTN marina je predviđena kod Srbobrana.

Projekat prekogranične saradnje između Srbije i Rumunije, naime, predviđa revitalizaciju plovnosti kanala Begej, koji će se finansirati sredstvima EU. Predviđena je i izgradnja pristana u centru Zrenjanina, rekonstrukcija četiri prevodnice, dve u Zrenjaninu, a dve u Temišvaru, kao i izgradnja biciklističke staze.

Završetak projekta predviđen je za avgust 2021. godine, a radovi na čišćenju Begeja, koji će označiti početak projekta, počinju na proleće, prenose mediji.

Izvor: MONDO Vesti