Građanima po akciji 12,41 evro – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Građanima po akciji 12,41 evro

Građanima po akciji 12,41 evro

 

Građani koji u vlasništvu imaju akcije Aerodroma „Nikola Tesla“ mogu da računaju na iznos od 12,41 evro po akciji, kada ovoj srpskoj kompaniji na račun „legne“ 501 milion evra od koncesione naknade. Mali akcionari novac dobijaju ne direktno iz naknade, već kao dividendu, odnosno udeo u profitu koji ostvari Aerodrom.

Iznos po akciji je 14,6 evra, ali građani na ovu sumu moraju da plate porez na dividende od 15 odsto, tako da im, praktično, sleduje 12,41 evro po akciji. Kada će tačno akcionari biti isplaćeni – zavisi od samog Aerodroma i odluke njegove skupštine akcionara. Ako se dividenda isplaćuje iz tekuće dobiti, ovaj iznos bi mogli da očekuju najranije u septembru, do kada bi trebalo da se održi vanredna skupština po pitanju nesaglasnih akcionara i proteknu zakonski rokovi.

U stručnoj javnosti postojala je nedoumica da li će Aerodrom na iznos koncesione naknade morati da plati i PDV od 20 odsto, što bi iznos dividende namenjene malim akcionarima smanjilo za još petinu. U Vladi Srbije ističu da se na prihod od jednokratne koncesione naknade u iznosu od 501 milion evra ne primenjuje PDV, u skladu sa Zakonom o porezu na dodatu vrednost. Međutim, potvrđeno je da će građani – vlasnici akcija Aerodroma, na dividendu koja im pripadne morati da plate porez na dividendu od 15 odsto.

Arhive