GUVERNERKA NBS: Banke IMAJU PRAVO da naplate troškove obrade kredita – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » GUVERNERKA NBS: Banke IMAJU PRAVO da naplate troškove obrade kredita

GUVERNERKA NBS: Banke IMAJU PRAVO da naplate troškove obrade kredita

 

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković rekla je danas da poslovne banke, pored kamate, imaju pravo da naplate gradjanima troškove obrade kredita, ali da moraju da u ugovoru jasno navedu taj trošak

Ona je na konferenciji za štampu, na pitanje novinara o presudi kojom je na tužbu jednog gradjanina sud doneo rešenje da banka nije imala pravo da naplati troškove obrade kredita, rekla da je posao NBS da kontroliše sprovodjenje propisa o zaključenju ugovora.

– Banke imaju pravo da zaračunavaju troškove obrade kredita, ali moraju da gradjane upoznaju sa svim elementima ugovora i rizicima – rekla je Tabaković.

Pošto Zakon o bankama reguliše poslovanje banaka, a NBS ima regulatornu i nadzornu funkciju, ako bi se NBS mešala u rad banaka izašla bi, kako je rekla, iz svojih nadležnosti i to bi bilo suprotno slobodnom tržištu.

NBS se, po rečima Tabaković, zalaže za ujednačavanje troškova obrade kredita kako bi bili „srazmerni uloženom trudu“ da se odobri taj zajam.

Ona je rekla da same banke propisuju metodologiju rizika odobravanja kredita i kada je utvrde i prezentuju moraju i da je poštuju.