Home » Sport » Hadžibegić na klupi Crvene zvezde

Hadžibegić na klupi Crvene zvezde

Faruk Hadžibegić je novi trener pariskog “Red Star”, saopšteno je na zvaničnoj stranici francuskog kluba.

Ono što ovu vest čini dodatno zanimljivom jeste ime kluba i “petokraka” na grbu zbog koje bi neupućeni mogli da pomisle da je reč o beogradskoj Crvenoj zvezdi.

Ali, to nije slučaj.

“Red Star” je drugi najstariji klub u Francuskoj, odmah iza Avra, koji su u kafeu u Parizu osnovali Žil Rime i Ernest Veber 1897. godine.

Da, onaj Žil Rime koji je bio predsednik FIFA i Fudbalskog saveza Francuske i u čiju čast je originalni trofej Svetskog prvenstva dobio ime.

“Red Star” je bio jedan od osnivača Lige 1 u kojoj je proveo 19 sezona, poslednju 1974/75. godine kada su se spojili sa Tuluzom, ne današnjim koji se takmiči u prvoj ligi, i kupili njegovo mesto u eliti zbog finansijskih problema u koje je navedeni klub upao.

Zanimljivo je i kako je klub dobio ime.

Iako je “komunizam” u Francuskoj dosta prisutan i danas, čak postoji i Komunistička partija (Parti communiste français) koja je osnovana 1920. godine, a na izborima 2007. je osvojila 15 poslaničkih mesta u parlamentu, ime kluba i njegov grb nema veze sa ovom političkom ideologijom.

Naime, smatra se da je klub dobio ime po “crvenoj zvezdi” Vilijama Frederika Kodija, poznatijeg kao “Bafalo Bil”.

On je bio poštanski jahač “Poni ekspresa”, vodič i tragač u američkoj vojsci, plaćeni borac protiv Indijanaca, profesionalni lovac na bizone i jedna od najpoznatijih ličnosti “Divljeg zapada”.

Na osnovu njegovih stvarnih, ali i izmišljenih doživljaja napisano je dosta knjiga i objavljen veliki broj stripova, a kasnije su snimani filmovi i TV serije. U periodu od 1884. do 1907. nastupao je i po Evropi gdje je organizovao reviju kaubojskih veština.

Ime kluba se, međutim, dovodi i u vezu sa britanskom učiteljicom “Miss Jenny” koja je postala “kuma” kluba i predožila da se nazove po istorijskoj brodskoj kompaniji “Red Star Line”.

Ime su od osnivanja menjali čak deset puta, ali je naziv “Red Star” za koji se veže pet trofeja u Kupu Francuske uvek bio prisutan.

Klub sa stadiona “Bauer”, u predgrađu Pariza koje nosi ime “Sen Ouen”, je dugo nakon svoje poslednje sezone u francuskoj eliti imao polu-profesionalni status i u Ligu 2 se vratio u sezoni 2015/16, u kojoj mu je za promociju u najviši rang takmičenja nedostajao jedan bod.

Već u narednoj su ispali u treći rang takmičenja, ali su se ekspresno vratili i sada se nakon 12 kola nalaze na 19. mestu sa samo osam osvojenih bodova i tek dve pobede.

Bodovni saldo i mesto na tabeli će već u sredu na gostovanju kod Bresta pokušati da popravi Faruk Hadžibegić, dugogodišnji reprezentativac bivše Jugoslavije, fudbaler Sarajeva, Betisa, Sošoa i Tuluza, koji je tokom trenerske karijere vodio Sošo, reprezentaciju Bosne i Hercegovine, Betis, Troju, Gazijantepspor, Dijarbakispor, Denizlispor, Šamoa Norte, Dižon, Bastiju, Arl-Avinjon i Valensijen.

Izvor: MONDO Vesti