Hamnei: SAD moraju da ukinu sankcije da bi se Teheran vratio obavezama – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Svet » Hamnei: SAD moraju da ukinu sankcije da bi se Teheran vratio obavezama

Hamnei: SAD moraju da ukinu sankcije da bi se Teheran vratio obavezama

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei rekao je u nedelju da bi Sjedinjene Države trebalo da ukinu sve sankcije ukoliko Vašington želi da Teheran preokrene svoje nuklearne korake.

„Iran je ispunio sve svoje obaveze iz nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, a ne Sjedinjene Države ili tri evropske države… Ako žele da se Iran vrati svojim obavezama, Sjedinjene Države moraju prvo da ukinu sve sankcije“, napisao je Hamnei na Tviteru.

„Nakon provere da li su ukinute sve sankcije, vratićemo se u potpunosti u saglasnost“, napisao je.

Američki predsednik Džo Bajden, koji je na dužnost stupio prošlog meseca, rekao je da će, ako se Teheran vrati u striktno poštovanje nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, i Vašington slediti njegov primer i to koristiti kao odskočnu dasku za širi sporazum koji bi mogao ograničiti iranski raketni razvoj i regionalne aktivnosti.

Bivši američki predsednik Donald Tramp izašao je iz nuklearnog sporazuma između Irana i šest sila 2018. godine i ponovo uveo sankcije Teheranu.

Iran je prekršio dogovor korak po korak kao odgovor na Trampovu politiku „maksimalnog pritiska“, ali je više puta ponovio da bi mogao brzo da poništi ta kršenja ako se ukinu sankcije SAD.

Izvor: Glas Amerike