Home » Srbija » Haradinaj besan zbog Trepče: “EU se izgubila”

Haradinaj besan zbog Trepče: “EU se izgubila”

Premijer samoproglašenog Kosova, Ramuš Haradinaj, odbacio je danas kao neprihvatljiv stav Evropske unije da Rudarski kombinat Trepča može biti deo dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Ramuš HaradinajFoto: Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Haradinaj je tim povodom optužio EU da je “izgubila put u svom dvorištu”.

Guteres: Uzdržite se

Generalni sekretar UN, Antonio Guteres, zabrinut je zbog pojačanih tenzija između Beograda i Prištine, posebno na severu Kosova, zbog čega je pozvao lidere obe strane da se uzdrže od poteza koji bi mogli dodatno da ugroze stanje na terenu. “Tenzije između Beograda i Prištine nastavile su da rastu i negativno utiču na mogućnost produktivnog dijaloga”, navodi se u novom, tromesečnom izveštaju šefa UN o stanju na Kosovu, prenosi RTS. Guteres je kao najveću problem u odnosima Beograda i Prištine naveo taksu od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH, koju su u novembru uvele kosovske vlasti.

“Reakcija Evropske unije protiv usvajanja Statuta Trepče u Skupštini Kosova je dokaz da je EU izgubila put u svom dvorištu. Izjava portparolke Evropske komisije Maje Kocijančić da Trepča treba da bude deo dijaloga je izjava bez presedana, neprihvatljiva i kao takva dovodi u pitanje suverenitet države Kosovo”, napisao je Haradinaj ne Facebooku.

On je naveo da Trepča “nije otvoreno pitanje između Kosova i Srbije”.

“Narod Kosova i njegove institucije ni u jednom trenutku neće dozvoliti stvaranje lažnih tema koje su jasno usmerene prema podeli Kosova”, rekao je Haradinaj.

Haradinaj je ponovio danas da će takse na robu iz Srbije ostati sve dok Srbija ne prizna Kosovo i naveo da je uslovljavanje dijaloga neprihvatljivo.

Haradinaj je, posle sednice vlade, rekao da oko taksi ne postoji nikakva dilema, prenosi “Zeri”.

“Uvođenje taksi je odluka Kosova, izneli smo argumente. Uslovljavanje dijaloga je neprihvatljivo. Ako bismo pravili listu uslova onda bismo tražili od Srbije izvinjenje za zločine na Kosovu…Takse ostaju do priznanja i kad je to u pitanju više nema dileme”, rekao je Haradinaj.

On je, takođe, ponovio da se protivi bilo kakvoj ideji da konačan sporazum sa Srbijom podrazumeva podelu Kosova.

Izvor: MONDO Vesti