Home » Srbija » Haradinaj: Ovo su USLOVI DA SE UKINU TAKSE

Haradinaj: Ovo su USLOVI DA SE UKINU TAKSE

Premijer tzv. Kosova, Ramuš Haradinaj, traži da se održi međunarodna konferencija na kojoj bi bio “postignut sveobuhvatni sporazum Beograda i Prištine”.

ramuš haradinaj pritšina kosovoFoto: Tanjug/AP Photo/Ronald Zak, File

Haradinaj kaže da je spreman da odmah ukine nametnute takse Beogradu ako SAD i EU iniciraju i organizuju održavanje međunarodne konferencije na kojoj bi bio postignut sveobuhvatni sporazum Beograda i Prištine, koji bi, između ostalog, podrazumevao uzajamno priznanje i garantovao stolicu Prištini u EU.

Veselji predlaže suspenziju na 120 dana

Predsednik kosovske skupštine, Kadri Veselji, predložio je danas da taksa na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine bude suspendovana na 120 dana, kako bi se u tom vremenu stvorili uslovi za njeno ukidanje. Veselji, koji je taj predlog objavio na Facebooku, kaže da je sa njim prošle nedelje upoznao i američkog ambasadora u Prištini Filipa Kosneta, na sastanku kojem je prisustvovao i premijer Ramuš Haradinaj. Veselji je dodao da, ako za 120 dana ne bude “radikalne promene” u ponašanju Srbije i Bosne i Hercegovine, taksa će bila vraćena. On smatra da bi taksa trebalo da ostane, ali je ovo, kako kaže, mera “u dobroj veri prema SAD i EU”.

Pismo sa tim zahtevima Haradinaj je danas uputio ambasadorima Kvinte i šefici Kancelarije EU u Prištini.

U slučaju da se ne dođe do postizanja finalnog sporazuma, takse bi, kaže Haradinaj, bile vraćene.

U pismu, koje objavljuje portal Albeu, Haradinaj iznosi duboko uverenje da bi ove godine mogao da bude postignut sveobuhvatan i pravno obavezujući sporazum Kosova i Srbije.

Taj sporazum bi se, kako kaže, bavio svim otvorenim pitanjima uključujući ratne reparacije, manjinska prava u “obema zemljama”, kao i raznim ekonomski, socijalnim i kulturnim pitanjima – koja vode ka međusobnom prinavanju.

Uz podsećanje da je prištinska vlada odluku o uvećanim taksama donela 21. novembra prošle godine, Haradinaj kaže da je ta odluka došla kao odgovor na tekuće povrede sporazuma CEFTA i akcije koje Beograd preduzima na štetu Prištine.

Smatra da bi konferencija trebalo da počne što je pre moguće, a trajali bi 14 dana.

Haradinaj uslovljava SAD i EU da se obavežu da će obezbediti da se konferencija neće baviti bilo kakvim promenama postojećih granica Kosova, podelom Kosova ili teritorijalnom razmenom bilo koje vrste.

Zatiim da neće biti davanja izvršnih ovlašćenja u bilo kom obliku Zajednici srpskih opština na Kosovu ili bilo kom drugom sporazumu koji je u suprotnosti sa kosovskim ustavom.

Kao uslov SAD i EU, Haradinaj traži da garancije da se konferencija neće baviti bilo kojim pitanjima zasnovanim na koncesijama od pre 17. februara 2008, kada je Priština jednostrano proglasila kosovsku nezavisnost.

Od EU Haradinaj traži garancije da će Priština dobiti viznu liberalizaciju do pre početka pomenute konferencije, zatim da će, kako navodi, postizanje energetskog sporazuma, postignutog u Briselu između Beograda i Prištine, biti u potpunosti implementiran takođe pre početka konferencije.

Haradinaj traži i prethodnu proveru da je Beograd uklonio sve carinske barijere koje su sprečavale kretanje robe sa Kosova, kao i sva, kako tvrdi, nezakonita ograničenja u trgovini uslugama i kretanju ljudi sa Kosova ka Srbiji.

Traži i da predsednik, premijer ili ministar spoljnih poslova Srbije javno potvrde da su, kako kaže, trajno zabranjene sve politike i akcije bilo koje vrste usmerene protiv težnji “Kosova kao suverene države, bez obzira da li se one primenjuju na lokalnom, regionalnom ili međunarodnom planu”.

Najzad, Haradinaj navodi da će takse biti vraćene ukoliko konferencija ne završi sveobuhvatnim obavezujućim sporazumom između Beograda i Prištine.

Izvor: MONDO Vesti