Home » Srbija » Haradinaj razočaran:Teško je više verovati Evropljanima

Haradinaj razočaran:Teško je više verovati Evropljanima

Premijer tzv. Republike Kosovo, Ramuš Haradinaj, rekao je danas da je teško više verovati Evropi i šefici evropske diplomatije Federiki Mogerini, kada je reč o viznoj liberalizaciji za Prištinu i nastavku dijaloga sa Beogradom.

haradinaj, tačiFoto: Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Haradinaj je novinarima nakon sednice vlade rekao da bi dijalog sa Beogradom trebalo da bude nastavljen bez uslovljavanja.

Objašnjavajući zašto je Priština izgubila poverenje u EU, Haradinaj je zapitao:

“Kako možemo verovati Evropljanima koji su nam jednom rekli dijalog, a zatim dijalog uslovili porezom. Kako da znamo šta će dalje da kažu. Postalo je teško verovati im. Mogerini i drugi su nam rekli da to učinimo za liberalizaciju. Međutim…”, rekao je Haradinaj, prenela je “Koha”.

Govoreći o nastavku dijaloga sa Beogradom, Haradinaj kaže da je nezamislivo reći da Priština ne ispunjava uslove da “sedne za sto sa Srbijom”.

Zapanjujuće je, kaže, kako je Priština došla u ovu situaciju.

“Zato apelujem za pokretanje dijaloga i otvaranje tema uz uzajmno priznavanje u okviru postojećih granica, što bi nam omogućilo da imamo i slobodnu trgovinu”, rekao je.

Što se liberalizacije tiče, Haradinaj kaže da je malo verovatno da će odluka o tome biti poverena zvaničnicima EU koji i dalje govore o uslovima za liberalizaciju viznog režima.

Uverava da Priština radi na liberalizaciji, ali je podsetio istovremeno na izbore za Evropski parlament koji će biti održani u maju.

“Radimo na ovoj temi, ali nista ne dolazi automatski nakon ispunjavanja uslova, jer Evropa ima svoje procedure, a predstoje i izbori u EU”, rekao je Haradinaj.

Izvor: MONDO Vesti