Hiljade Trampovih pristalica na protestu i „skupu molitve“ protiv izborne krađe – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Svet » Hiljade Trampovih pristalica na protestu i „skupu molitve“ protiv izborne krađe

Hiljade Trampovih pristalica na protestu i „skupu molitve“ protiv izborne krađe

Nekoliko hiljada pristalica predsednika Donalda Trampa vratilo se u Vašington u u subotu, kako bi izrazili podršku njegovim pokušajima da promeni ishod izbora na kojima ga je pobedio Džo Bajden. Oduševljeno su skandirali kada je ih je Trampov predsednički helikopter nadleteo, na putu za fudbalsku utakmicu američke kopnene vojske i mornarice u Vest Pointu u Njujorku.

Protestni skupovi održavaju se samo dva dana pre nego što članovi Elektorskog koledža ne budu formalno sastali da izaberu Bajdena za 46. predsednika SAD. Tramp, čiji mandat ističe 20. januara, odbija da prizna poraz, pozivajući se na nedokazane tvrdnje o izbornim prevarama, koje su odbacili državni i federalni sudovi, a u petak – i Vrhovni sud.

Tramp je u subotu ujutru je na Tviteru izrazio iznenađenje zbog skupova za čije se održavanje znalo već nedeljama. „Hiljade ljudi u Vašingtonu dolaze na skup protiv krađe glasova. Nisam znao za ovo, ali videću ih!“

Tramp je napustio Belu kuću oko podneva na putu za američku Vojnu akademiju, a dok je helikopter nadletao masu okupljenu na nacionalnom molu, čulo se skandiranje predsedniku. Majkl Flin, bivši savetnik za nacionalnu bezbednost koga je nedavno Tramp pomilovao, govorio je na bini u tom trenutku.

“Ovo je baš kul. Zamislite da možete da uskočite u helikopter i vozite se iznad Vašingtona“, rekao je Flin, čije je pomilovanje poništilo sudsku kaznu zbog laganja FBI-ju tokom istrage o Rusiji.

Bivši američki savetnik za nacionalnu bezbednost Majkl na mitingu protiv rezultata izbora ispred zgrade Vrhovnog suda u Vašingtonu 12. decembra 2020.
Bivši američki savetnik za nacionalnu bezbednost Majkl na mitingu protiv rezultata izbora ispred zgrade Vrhovnog suda u Vašingtonu 12. decembra 2020.

Na demonstracijama podrške Trampu pre mesec dana, predsednik je oduševio pristalice kada je svojom limuzinom prošao pored njih na putu ka svom golf klubu u Virdžiniji.

Demonstracije, u kojima je učestvovalo najmanje 10.000 ljudi, završene su tučama lojalnih Trampovih pristalica i lokalnih aktivista blizu ulice „Životi crnaca su važni“ kod Bele kuće.

Dok su skupovi u subotu, uključujući onaj u centru grada na trgu Fridom plaza bili manji nego 14. novembra, privukli su veći broj „Ponosnih momaka“ – neofašističke grupe poznate po izazivanju nasilja na ulicama. Neki su nosili neprobojne prsluke dok su marširali gradom.

Pristalice predsednika Donalda Trampa iz ultradesničarske grupe "Ponosni momci" marširali su kroz centar Vašingtona, 12. decembra 2020.
Pristalice predsednika Donalda Trampa iz ultradesničarske grupe „Ponosni momci“ marširali su kroz centar Vašingtona, 12. decembra 2020.

Nakon što su skupovi završeni, u centru Vašingtona brzo su se formirale dve grupe – stotine „Ponosnih momaka“ i kombinovane snage antife i lokalnih crnačkih aktivista. Obe strane su pokušavale da započnu tuču ali je grad bio prepun policije koja ih je razdvajala. Kako je padala noć, stajali su na suprotne strane jedne ulice dok su ih razdvajali kordoni gradske i federalne policije, od kojih su neki nosili specijalnu opremu.

Jedan od „Ponosnih momaka“ vikao je: „Policajci, ne možete biti svuda!“. Ponosni momci su se kasnije razišli. Aktivisti Antife ovog puta su bili bolje organizovani, i na biciklima su napravili sopstveni kordon sličan policijskom.

Ranije u toku dana, grupa od 50-tak „Ponosnih momaka“ prišla je grupi Trampovih protivnika, ali ih je policija držala na rastojanju.

„Ponosni momci“ su skandirali vulgarne slogane i u jednom trenutku počeli da pevaju novogodišnju pesmicu „Jingle Bells“. Po svemu sudeći su imali naređenje da ne ulaze u konfrontaciju sa protivnicima.

Pre mitinga, lider ultradesničarske grupe, Enrike Tario, na konzervativnoj platformi Parler objavio je svoju fotografiju unutar Bele kuće, navodeći da je „u poslednji minut dobio poziv da dođe na izvesnu lokaciju.“ Na pitanja novinara, Bela kuća je odgovorila da lider „Ponosnih momaka“ nije dobio poziv da dođe u rezidenciju i da je umesto toga bio deo praznične grupe turista u obilasku Bele kuće.

Skup na nacionalnom travnjaku, nazvan „Marš Jerihona“ opisan je na vebsajtu kao „skup molitve“, na kome će se govornici „moliti da se sruše zidovi korupcije i izborne prevare.“

Odvojeni, manji skup se održavao na trgu Fridom plaza u centru grada. Organizatori su po svemu sudeći želeli da izbegnu konfrontacije, poručujući demonstrantima da izbegavaju određene hotele i označavajući velike delove centra Vašingtona kao „zone u koje ne treba ići.“

Serija govornika na Fridom Plazi je iznosila nedokazane i opovrgnute tvrdnje o izbornim prevarama, nailazeći na veliko odobravanje publike.

Silvija Haf, koja je na protest došla iz Glostera u Virdžiniji, da pokaže podršku Trampu, izjavila je da porazi Trampovih advokata na sudovima nisu uzdrmali njeno uverenje da je on pobedio na izborima.

“Verujem da su i sudovi bili u dosluhu“, izjavila je. Vrhovni sud, u kome je troje od devetoro sudija imenovao Tramp, „se samo plaši političkih problema“, rekla je.

Među govornicima je bio i Sebastijan Gorka, bivši Trampov savetnik, koji je pozvao demonstrante da ne odustaju čak i posle odluke Vrhovnog suda. Rekao je da želi da pošaljle Trampu video snimak i pozvao masu građana koji su mahali zastavama da skandiraju „Zaustavite krađu“, dok ih je snimao mobilnim telefonom.

Izvor: Glas Amerike