Hodžaj:Crkve,džamije i ostale baštine PRIPADAJU KOSOVU – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Srbija » Hodžaj:Crkve,džamije i ostale baštine PRIPADAJU KOSOVU

Hodžaj:Crkve,džamije i ostale baštine PRIPADAJU KOSOVU

Crkve, džamije i ostala kulturna, istorijska i verska baština pripadaju Kosovu, poruču je Enver Hodžaj potpredsednik vlade u Prištini u tehničkom mandatu.

crkva, krst, vera, pravoslavna Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Hodžaj je reagovao na stav Beograda da je nedavno služenje mise na ostacima crkve Svetog Nikole u Novom Brdu neprihvatljivo.

Opsesija Srbije da prisvaja sve, uzrok je nekoliko ratova i sukoba na Balkanu. Srpska politika svojim igrama prema Albancima cesto uključuje naučnike i manipuliše činjenicama. Nije ni čudo što u 14. i 15. veku, od kada datira crkva u Novom Brdu, nismo imali veze sa tamošnjim narodima, pa je svojatanje te crkve kao srpske smešno”, napisao je Hodžaj na svom Fejsbuk nalogu.

Srpski ministar kulture Vladan Vukosavljević je ranije ove sedmice,uputio pismo kardinalu Djanfranku Ravasiju, predsedniku Papskog saveta za kulturu.

U pismu on poziva Vatikan da pokrene inicijativu i preduzme korake “kako albanski katolički kler na teritoriji samoproglašenog tzv. Kosova ne bi na ovaj način nepotrebno provocirao napetosti i skrnavio verske i kulturno-istorijske spomenike srpskog naroda.

To je “smešna i apsurdna” igra Srbije, s obzirom na to da je “Kosovo gotova činjenica”, kaže Hodžaj.

Izvor: Mondo Vesti