I Švajcarcima frka, inženjeri UPALILI ALARM – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Srbija » I Švajcarcima frka, inženjeri UPALILI ALARM

I Švajcarcima frka, inženjeri UPALILI ALARM

Globalno ekonomsko usporavanje i trgovinski rat SAD i Kine, i snažne privrede poput Nemačke približilo je recesiji, a širi se i na Švajcarsku koja je ranije važila za otpornu.

švajcarski franak, franak, švajcarci, švajcarski franci, švajcarac Foto: MONDO

Podaci švajcarskih inženjerskih kompanija pokazuju da ovaj sektor trpi oštar pad narudžbina, prihoda i izvoza tokom prvog polugodišta, jer je tražnja na ključnim tržištima pala, dok se trgovinski rat između SAD i Kine intenzivirao.

Neće prebaciti ni 1%

Švajcarska vlada, koja trenutno očekuje rast od 1,1 odsto u tekućoj godini, trebalo bi da 5. septembra objavi svoje najnovije projekcije. “Videli smo prilično snažan rast u prvom kvartalu 2019. godine, ali posmatrajući sve podatke objavljene otada – kao što su indeks menadžera nabavke, raspoloženje potrošača, podaci o izvozu – očekujemo da će rast u Švajcarskoj opasti”, rekao je vladin ekonomista Ronald Indergand.

Situacija među kompanijama za mašinski i elektro-inženjering se “još drastičnije pogoršala”, poručuju iz industrijske grupacije Svismem, a prenosi agencija Rojters.

Iz iste grupacije navode da su nove porudžbine pale za 12,5 odsto u odnosu na godinu ranije. Prodaja u prvom polugodištu pala je 1,9 odsto, dok je izvoz bio za 1,0 odsto manji.

“Postoje brojni signali slabljenja globalne ekonomije, kao što su globalni trgovinski rat koji više pogađa male zemlje od velikih, i brojne neizvesnosti u evrozoni, što je dovelo do jačanja švajcarskog franka”, rekao je Hans Hes, predsednik Svismema.

“To je opasna kombinacija”, ocenjuje on za Rojters.

Kompanije u Švajcarskoj, jednoj od najsnažnijih evropskih ekonomija, takođe se suočavaju sa problemima zbog franka, koji je nastavio svoju uzlaznu putanju prema evru u trenutku kad su se povećali politički rizici.

Franak se trenutno trguje na nivou od 1,087 franaka prema evru, što je blizu njegovog najvišeg nivoa u dve godine. Tako jak franak poskupljuje izvoz i umanjuje profitne marže.

Britanska agencija Rojters navodi i da sektor industrije čini oko 18 odsto švajcarskog BDP-a.

Švajcarska ekonomija je u prvom tromesečju porasla za 0,6 odsto, što je brže od prognoziranog rasta od 0,4 odsto i duplo veća stopa od 0,3 odsto na kraju 2018. godine.

Izvor: Mondo Vesti